• pemga
    #31
    40 full hozzáférhető, a többit nem kerestem meg (azok sajnos kívül állnak az ismeretségi körömön). Az ellenőrzőkből én is próbáltam belőle párat, egész tűrhetőek, legalábbis adott nyelvekből simán rájött hogy mit gépeltem szándékosan mellé a mondatban. Ha hozzáveszed, hogy ezek ingyen és bérmentve hozzáférhetőek, akkor nehéz összehasonlítani. Ha érdekel, akkor pl. az indexesek csináltak összehasonlító elemzést az office és a myspell ellenőrzői között. (Arról nem is szólva, hogy a myspell cuccai ugye más programokból is hozzáférhetőek, nincsenek hozzákötve az OOo-hoz.) Az 50-ed egyébként 48, legalábbis a 2003-as office-hoz tartozó proofing cd-ben, de mindegy. Azt hogy melyik mennyire kész, ezt így első blikkre nem tudnám neked megmondani, eddig nem voltak problémáim a myspell-es dolgokkal, komolyabb összehasonlító elemzést igényelne, ha nagyon forszírozod akkor meg lehetne ejteni, összevadászok pár soknyelvű ismerőst :).

    Az MS Office képességeinek a felhasználók a töredékét használják ki, ellenben borzasztóan idegesítő, hogy a függvények pl. excel-ben (legutóbb 2002-esben néztem) inkompatibilisek (nincs közös szótár, nem tudsz a másik nyelvűvel hivatkozni rá, a file-ok átemelése különféle nyelvű változatok között is problémás. Angolról még menni szokott, de pl. német->francia már nem megy.) A hotkey-k változtatása a lokalizáció miatt úgyszintén egy erőteljes probléma, ami miatt besokaltam az office-ra. Én komolyabb munkákra LaTeX-et használok egyszerűen azért, mert verziózható, tökéletesen kezeli a különféle nyelveket (unicode modul), és nem kell azzal törődnöm, hogy máshogy fog kinézni máshol (mert a végeredmény ps/pdf), ill. ha több ember munkáját kell össze-merge-ölni. Amikor Word-el legutóbb ilyet próbáltam elkövetni, a style-sheetjei teljesen összekavarodtak, újratördelt mindent, és lehetett elölről kezdeni az oldalak beállítását. Ez konkrétan egy TDK munkánál fordult elő, na azt a stresszt köszönöm soha többet. Inkább maradok a TeX-eknél, az úgy dolgozik, ahogy én szeretném.

    Ezek az árak a végfelhasználóknak járó, nem OEM árak voltak. Még mindig nem tudom hol láttál 14eFt-ért Proofing Tools-t, mert a legközelebbit külföldi vásárlás esetén láttam, 50EUR-ért, ebben az esetben viszont az áfa-különbözetet sikeresen elhagytad :). Bpi boltban 22.5 volt a legalacsonyabb ár, amit felleltem, a többség inkább 30-hoz közelített.

    Én mint magánszemély nem fogok megvenni 5 licenszt, nagyon sajnálom, ha neked erre van szükséged ám tegyed; ámbátor még mindig nem vagyok meggyőzve arról, hogy a mui JÁRna 5 licensz-hez. (A szöveg azt írja, hogy available, azt nem mondta, hogy ingyen.) Olyat láttam, hogy a professionel-lel együtt addonként rendelhető [url="http://triointernational.com/all.cfm/partNo/E8503016/manufacturer/MICROSOFT_CORP./name/MS_Windows_XP_Professional_w_SP2_MUI_-_License_and_media"] itt[/url] USD450-ért (kb 90-100eFt) +pp. Így már valóban összemérhető az SB Office-al az ára.

    Igazából amit Te nem akarsz belátni az az, hogy ez egy TELJESEN ingyenes és szabadon terjeszthető-fejleszthető rendszer. Ha nem tetszik, fejleszd tovább. Ha ezt összevetem akár az 50-el (de ahhoz már trükközni kell, ha magánemberként akarod elérni, ld. lécci-lécci add el nekem OEM-ként, nincs véletlenül leesett darab, stb.) akár az OOo meglevő teljesítményével, akkor számomra az MS Office nem nyújt alternatívát. Egész egyszerűen minek fizessek ennyi pénzt olyan programokra, amikre számomra van megfelelő free (mindkét értelemben) alternatívája. Nem nyújt számomra semmi pluszt, inkább csak bosszúságot és idegeskedést. És ahogy a változásokat elnézem sok más emberben is felmerült ez a gondolat. A három dolog (WinXPPro + MSO XP BS + Proofing) együtt kb 170-200eFt bruttó, ez enyhén mulatságos, ha összevetem azzal, hogy ugyanezt ingyen nyújta nekem a deb + tex + ooo + myspell kombináció. Ja, és ezt ingyen is frissíthetem, nem kell 3-5 évente újra meg újra kifizetnem ezt az összeget.

    Egyébként azóta az MS határozottan cáfolta, hogy linux alapú platformra meg akarná jelentetni az Office-t, úgyhogy a kérdés fel sem fog merülni bennem :).