• shabba
    #10
    Kevered a szezont a fazonnal. Az eredeti 1x-es DVD sebesség ~10.8Mbps(megabit/sec) volt, ez határozta meg a rákerülő filmek bitarányát is hisz ez az a szabványos sebessét amit minden DVD készüléknek mininálisan tudnia kell. Az hogy azóta lettek gyorsabb készülékek amik főleg a lemez szélén ennél lényegesen nagyobb sebességeket produkálnak e téren lényegtelen. CD-ből is eljutottak igen magas sebességekig de az eredeti szabvány sebesség az 1.2Mbps.

    Ez a 24Mbps több mint a DVD esetén de pl. kevesebb a Blue-Ray 36Mbps-jéhez képest. Amerikában a standard sávszélek max 19.8Mbps-es MPEG2 kódolású HDTV streamet engednek ami ebbe belefér. Az európai standardek ennél nagyobb sávszél felhasználást is lehetővé teszik. Ráadásul ott van még az MPEG4 codec felhasználása vagy az M$ féle codec(VC-1).

    Már ma is vannak hardwares decodec chipek set-top boxokhoz amik támogatják a nagy bitrátájú MPEG4 streameket amik a jővőbeli médiáknál mint pl. a Blue-Ray vagy a HD DVD fel lesz használva. Pl. a Broadcom decoder chipje maximálisan az MPEG4 AVC High Profile Level 4.1-et támogatja ami 30Mbps-es bitrátának felel meg.

    Ez a 24Mbps azt jelenti ezt az adatátviteli sebességet a lejátszó miden körülmények között minimálisan produkálni tudja. Ebbe kell beleférnie a videonak az akár több hangsávnak, feliratoknak és mindennek amit még a film mellé pakolni szándékoznak.