• VaZso
    #38
    Én is gratulálok a cikkhez.

    Ez a szoftverszabadalmi elgondolás elég fura egy dolog.

    Az írott médiában sem szabadalmazhatják mondjuk a cikkek mellé rendelt képeket, vagy az újságokban megjelenõ hirdetések lehetõségét, az oldalszámozást, vagy a fõcímeket, netalántán grafikonokat -- vagy igen?

    Tény, ha az ember valóban új ötlettel áll elõ, joggal várja, hogy a befektetett energia ne vesszen kárba. Pl. egy adott rendszeren kommunikáló célhardverhez kapcsolódó program, ami egy egységet képez ne legyen lemásolható.
    (Úgy sem, hogy mondjuk mások változtatnak a kommunikáció módján, a célhardveren és új programot írnak hozzá, de a felhasználási cél ugyanaz - tehát az ötletet ne másolhassák!)

    De mi az, ami valóban új ötlet, és hol kezdõdik a spekuláció?

    Ha egy piktogrammot szeretnének levédeni, az már szerintem az. (bevásárlókosár)

    Különösen olyan dolgokat ne lehessen levédetni, amik már régebben is léteztek (ne tudják más régebbi ötletét ellopni), kérdés, hogy ezt hogyan bizonyítom?

    --- Más kérdés, hogy tudomásom van olyan szabadalomról, amit a termék kifejlesztése után elloptak, gyakorlatilag kis idõeltéréssel két szabadalmat fogadtak el ugyanarról a termékrõl, amit a mai napig illetéktelenek jópénzért árulnak. A termék kifejlesztõje pedig gyakorlatilag emiatt már a temetõben nyugszik...... ---

    De az elõbbi szoftverhez tartozott egy célharver. Ha most én levédetek mondjuk egy fejlesztõkörnyezetet (pl. Visual Basic), akkor már pl. Visual C++ vagy Delphi porondra sem léphet. Márpedig akkor az elõbbi cég gyakorlatilag "monopol" helyzetbe kerül.

    Szóval tisztán szoftveres környezetben gyõzzön a jobbik, hadd legyen meg a fejlesztõknek a szabadsága, ne 8 ügyvéd mellett kelljen félniük, hogy mégis sértenek egy apró szabadalmat. (Amint már ezt többen leírták.)

    Nem utolsó sorban pedig hadd fejlõdjenek az ingyenes programok is és ne attól kelljen félni, hogy melyik ötletüket mikor szabadalmaztatja valaki más.