• Kazak
    #83
    Ez így szerintem nem kóser. Más az égéshő és más az égési hőmérséklet. Az égési hőmérséklet azt mutatja meg, hogy egy anyag elégésekor (oxigénnel való egysülés) hány fokos hőmérséklet keletkezik. Az égéshő pedig azt mutatja meg, hogy 1 kg anyag elégetésekor mennyi energia szabadul fel hő formájában (kJ/kg).

    Mi fizikaórán azt tanultuk, hogy a hő(energia) mindig a nagyobb hőmérsékletű testtől áramlik az alacsonyabb hőmérsékletű test irányába (ez elég logikus is). Mivel az égési hőmérséklet adott anyag esetében állandó, legfeljebb addig történhet hő(energia) átadás a környezet számára, amig az el nem éri az égő anyag hőmérsékletét.

    Az égéshő az egy elméleti érték, ami akkor nyerhető ki az anyagból, ha laboratóriumi körülmények között, tökéletes égés zajlik le. Ez még az erőművekben és a fűtőberendezésekben sem sikerül (pedig azok erre vannak kihegyezve), hát még egy ilyen tökéletlen égés során. Ezért szokták a fűtőértéket is megadni, ami az elégetés során ténylegesen felszabaduló hőmennyiséget jelzi (értéke mindig kisebb az égéshőnél, és sok tényező befolyásolja). Az égéshő tehát önmagában nem jelent semmit, egyáltalán nem biztos, hogy az anyag a teljes égéshőt leadja (csak, ha az utolsó molekuláig elég), és ha le is adja azt hosszú idő alatt, fokozatosan teszi. Mivel az égés (oxidáció) exoterm folyamat, szerintem csak akkor zajlik, ha az anyag a folyamat során keletkező hőt le tudja adni a környezetének. Ezért szerintem, amikor a környezet is elérte az égési hőmérsékletet, a reakció leáll egy darabig. Amikor a környezet kicsit lehűl, újra beindul, és így tovább. A lényeg az, hogy a környezet hőmérséklete semmiképpen sem emelkedhet az égési hőmérséklet fölé. (Ha hülyeséget írtam, cáfoljatok meg, de szakszerűen!)

    A vas olvasztása meg egyáltalán nem sima ügy, azt sokáig csak lágyították és kalapálták, de nem olvasztották. Ráadásul a szén égési hőmérséklete magasabb, mint a keroziné: 1000-1300 Celsius. Ld. cikk:
    http://www.mtesz.hu/07sci_tech/hirex/250410laar_szemelvenyek/

    Ha úgy lenne, ahogy írod, akkor elvileg újságpapír elégetésével is lehetne vasat olvasztani, csak elég sokat kellene alátömködni :)

    mrzed: a fajhőt meg ne keverjük ide, mert az az égéssel nincs közvetlen összefüggésben: azt mutatja meg, hogy mennyi energia szükséges egységnyi tömegű anyag hőmérsékletének 1 fokkal történő emeléséhez (vagy fordítva, ha egységnyi tömegű anyag hőmérséklete 1 C-vel csökken, mennyi energia szabadul fel). Mértékegysége: kJ/(kg*C).

    Egyébként szerintem is kamu volt a merénylet, de nem kellett ahhoz robbantani, a gépek simán elintézhették a tornyokat. Elég nagy a tömegük és a sebességük hozzá. Csak éppen az értelmi szerző nem az al-Kaida volt. Én csak a hírekből tájékozódtam, de két dolog egyből nagyon gyanús volt:

    1. Ez egy hajszálpontosan koordinált akció volt, nem olyan, hogy magamra akasztok 3 kg dinamitot, aztán felrobbantom magam egy áruházban

    2. Azt mondták, hogy az állítólagos elkövetők repülőstanfolyamot végeztek. A gépek, amiket mutogattak egymotoros, légcsavaros, kis sportgépek voltak. Nem hiszem, hogy ha valaki azt megtanulja vezetni, akkor elboldogul egy Jumbo-val is. Ha én a B kategóriás jogsimmal beülnék egy kamionba, azt neki tudnám vezetni egy házfalnak, csak nem annak, amelyiknek akartam.