• dshk
    #64
    anélkül, hogy a többire reagálnék: A java-n vitatkoznak, hogy milyen liszensz lenne jó, de szemben a M$ .dot netjével a Java specifikációk kidolgozásában több nem Sunos dolgozik, mint Sunos. A Java runtime gyakorlatilag minden elképzelhető platformon rendelkezésre áll, és nem egy hanem több gyártó fejleszt teljesértékű futtatót. Bárki letöltheti pl. a Sun saját Java implementációjának teljes forráskódját, nemcsak az osztálykönyvtárakat hanem az egészet úgy ahogy van, ugyanazt amit a saját mérnökeik használnak. Én négy Java fejlesztőeszközről tudok, amelyek mindenféle kompromisszumtól mentesen napi 8 órás munkavégzésre alkalmasak.

    A Microsoft csak a .net platform egy kisebb részének specifikációját tette nyilttá, ami édeskevés ahhoz hogy valaki arra alapozzon, azon felül, hogy van egy új, kábé százötvenedik gyakorlatilag szkript nyelvünk. A M$ a .net nagyobb részének jogi státuszátot lebegteti, és hosszútávon még hátrányos is neki, ha más platformokon megerősödik. Ezzel szemben a Java-nal minden szereplő abban érdekelt, hogy továbbra is minden platformon jó minőségű futtató álljon rendelkezésre.

    Összességében ne is emlegesd egy egy lapon a java-t meg a .net-et nyíltság szempontjából, ezek más súlycsoportban indulnak.