• pemga
    ja, hogy te komolyan gondoltad, hogy a szolgáltató a teljes általa megvett domain tartományra engedi a senderid-t?

A senderID-t a szolgáltató SMTP szervereire kell csak engedélyezni, nem is írtam máshol sem mást.

Szerintem be kell regisztáltatnia magát a szolgáltatójánál az aki smtp szervert kiván üzemeltetni a szolgáltatója domainjéből, ilyen egyszerű. A többiek meg küldhetik a szemetet a szolgáltató smtp szerverén, ha merik... :)
    .

Ez utóbbi. Ezért kell több gépről nyomulniuk, ld. párhuzamos csepegtetés. Egyébként nem mindegyik ISP figyeli olyan hű-de-nagyon a saját ügyfeleinek forgalmát, vannak országok akik kifezetten abból élnek, hogy a domainjeiket pénzért bárkinek eladják, vagy örülnek, hogy egyáltalán van net és valaki bevisz egy nagyvasat a szerverszobájukba.

Ez sajnos pont ugyanott bukik meg, ahol a sima saját domainről spammelés. A domainnel együtt regisztrálnak téged ezt egy spammelő nem engedheti meg magának.
    Hmm, biztos, hogy Te Magyarországon élsz? :). Mondj olyan fantomcéget, aminek a tulajdonosa nem valaki hajléktalan. Ráadásul a legtöbben nem is direktben a regisztrátoron keresztül, hanem áttételesen kötnek szerződést. A magyar whois rekordokat böngészve sok olyan domaint látsz, akinek a tényleges regisztrátora valamilyen szolgáltató kft képviselője... És ráadásul ez még a macerásabb megoldás, US-ben még ilyen hercehurca sincs, egyszerűen dobsz egy akármilyen mailcímet, megadsz valami nem létező postafiókot elküldöd a pár dollárod és máris van egy működőképes domain-neved. De igazad van, egy meglevő működőképes domain-be beépülni jóval hatékonyabb, mint sajátot nyitni, mert azt a nagyot már csak nem fogják kiütni.

Nem is kell.
    - Hadd ne mondjam, hogy ez egy tipikus MS hozzállás volt a szabványokhoz, köszönöm :).

Az az 1 millió domain aki meg már bevezette dns az nem csak a MS. Kényszeríteni meg senkit nem kell semmire, aki akar az fulladjon bele a spambe ill. vágja el magát a világ nagyobbik felétől.

- Mivel BÁRKI regisztrálhat magának domain-t, így előírhatja hozzá, hogy milyen rekordokat akar látni a DSN-szerverben is. És ez még a legális út volt. Pár éve volt egy kisebb felsikoltás, hogy a DSN szerverek ellen támadássorozatot vezényeltek le, pl. phishing-hez név-eltérítésekhez. Nos, itt a belenyúlás csak arra irányul, hogy egy extra bejegyzés kerüljön bele, mindössze egyetlen sor. Nem minden ISP DNS szervere nézhet ki úgy, hogy folyamatosan tükrözik, és DB-ből ellenőrzik-frissítik periodikusan...

Ezt az 1M domain-t honnan veszed, mert azon a kis házifelmérésen amit csináltam, háát, nem ilyen arányokat láttam. Kezdve pl. a yahoo-val, ami azért nem egy kis levelező. Igaz, ez rohadtul nem reprezentatív, és bármely statiszikai analízisen kibukna, mindenesetre aggasztó.

Igazad van, az idő majd megmondja mi lesz az eredménye. Én személy szerint nem nagyon bízom benne, max, hogy a zombi-hálózatok díjazása fog megemelkedni :). De tudom én könnyen beszélek, mert belőttem egy brutter hatékony rendszert, és csak csodálkozom, hogy ez másoknak miért nem sikerül... (Olyannyira, hogy 1.2-1.3-as score-on tartom a spam-határt, a kezdeti ötről, ennyire nem hibázik már...)