x7qm6o4e7cb4rxmcadpj.jpg:

Egy Remek Évtized Fantasztikus Zenéi !!!

• Dióka
    jó reggelt!
    igen, AZ 192-es!

nem akarlak untatni a témával és bocs, hogy 3 szónál hosszabban tudok csak reagálni, de bármelyik funkciógazdagabb hangszerkesztő programmal meg lehet tekinteni, viszont ne gondold, hogy úgy hallgatok zenét, hogy előtte elemzek. Egy lejátszó spektrális equalizer kijelzője azonnal árulkodik a lényegről, és ha abban nagyon alacsony a frekvenciatartomány (jellemzően 16KHz körüli és felette semmi) és ahhoz képest elnagyolt a bitráta, akkor szoktam csak szemügyre venni,a 128-asok egyik jellemzője, hogy az egyéb átlagos beállítástól függően max. 16Khz-es hangtartományt tömöríti, csak ekkor szoktam már jobban ránézni,és ez be is igazolódik, de a slusszpoén az, hogy ezen 320-asok mindegyike úgy van fent több publikus helyen is 128-ban (köztük nekem is megvannak), hogy a hangzásuk, és hangképük is teljesen megegyeznek mindenben a 320-assal ez utóbbi vesztére,ami egyetlegy darab Herz-cel sem gazdagabb (ami meg nem éppen kecsegtető hír, hisz 320-as bitráta forrásanyagtól függően akár lazán 20KHz feletti minőséget is produkálhat, és ugyanazon forrás esetén 128 vs. 320 utóbbija nem csak méréssel, de nagyságrenddel és füllel is jobban szól), csak ugye ez utóbbinak majd 3x nagyobb adatterületre van szüksége,azaz 3x nagyobb a fájl (jelen esetben most épp a minőség szempontjából feleslegesen). így tehát még speckó program sem kellene hozzá, hogy biztos legyen a felkonvertálás állapota. sokan egyszerűen figyelmem kívül hagyják (azaz fingjuk sincs róla), hogy ha egy mondjuk 128-ast csak úgy simán magasabb bitrátára konvertálnak,attól még sajnos nem lesz jobb a minősége, ellenben jó nagy lesz a mérete, (ahhoz hozzá kell komolyabban nyúlni a számhoz, hogy érdemi javulás legyen, így lehet akár 128-asból wav-et is kreálni gond nélkül, már aki tudja, hogy mit csinál).

na, szóval csak ennyi, de egyébként nem lényeg, sokaknak öröm, hogy megvan a szám (ez a fontos), nekem ez a momentum inkább csak érdekes, néha meg picit bosszankodom rajta, de majd elmúlik!....