Holdra szállás- mi az igazság?

A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
  • remark #5119
    Mondd már meg mi rázta fel ennyire a bogyódat??
    Az összefoglalót nem én írtam, jeleztem is, de egyetértek vele.


    Tudom hogy nem te írtad az összefoglalót. De az, hogy egyetértesz vele, ez utalhat arra, hogy amit megfogalmaztam az rád is igaz. Erre utalhat a "mi rázta fel ennyire a bogyódat" megfogalmazásod is.

    Lehet, hogy olajozni kellene, de mit akarsz kifejezni?

    Annyit akartam kifejezi, hogy az összefoglaló írója még a Discovery színvonalát sem éri el (ők egy "nem normális"-nál messzebb nem merészkedtek az idézet alapján). Amivel nyit, az fröcsögés, hangulatkeltés, rágalmazás, minősítgetés, majd (eddig ugye semmi tudományos nem hangzott el) egy hirtelen kanyarral kilyukad ott, hogy itt tulajdonképpen tudományos érvek felsorolásáról van szó.

    Már többször több helyen figyelmeztettem a kedves egybegyűlteket, hogy ne mossák össze a tudományosságot a kocsmahangulattal, mert ez pont az ellenkező hatást váltja ki mint szeretnék. A tudomány tekintélye, renoméja ezzel nem nőni fog, hanem pont ellenkezőleg.

    Tehát mikor az összefoglaló írója hangulatot próbál kelteni az olyan megfogalmazásokkal mint: "pszichopata szélhámosok", "áltudományos baromságokkal", "megetetni az embereket", "azzal kábítja a világot", akkor valóban sikerül "hangulatot keltenie", csak épp eredeti szándékával ellentétes hangulatot. Azt fejezi ki ékes magyarsággal, hogy a fórumtudósok gyakorlatilag mocskosszájú manipulatív és/vagy primitív kocsmatöltelékek. (Nem én mondom, én csak lefordítom mindenki által érthető magyarra a nyilvánvalót.)

    És ugyanebbe a hibába bizony nagyon sokan beleesnek arra hivatkozva, hogy "teljesen mindegy a megfogalmazás, a tartalom a lényeg". Nem, a megfogalmazás (a kommunikáció) nem lényegtelen elem. A megfogalmazás/kommunikáció ugyanúgy információt hordoz, mint a "tartalom". Mert a megfogalmazás színvonala a másik fél gondolkodásának színvonalát tükrözi. Ha tetszik, ha nem. Ez nem olyasmi, amit én találtam ki, így erről felesleges vitatkozni. Ezt tudomásul lehet venni, vagy lehet tagadni.

    Egy hatásvadász módon megfogalmazott szöveget még véletlenül se fogok tudományos igényességűnek tartani, hanem bulvár színvonalúnak, attól teljesen függetlenül, hogy mi az adott anyag valódi tartalma. És ezzel hidd el nem csak én vagyok így. Ettől függetlenül lehetnek teljesen korrekt állításai az anyagnak, de a tálalás akkor is bulvár.