Káoszelmélet
  • Tetsuo
    #18
    1. A felbontásról: Különféle egységek vannak a téridőre és az energiákra vonatkozóan.
    A kvantumok kifejezetten energia/tömeg egységek, aminél számolunk kisebbel hiszen számértéke van.. A szimulációban pedig a végtelenségig oszthatjuk (elméletileg).
    A téridő egysége lehet a szuperhúr struktúra, amit ha a Planck-időnél kisebb léptékben szimulálunk, akár az Ősrobbanástól, a szimulákrumot felgyorsítva láthatjuk akár a Világvégét is. Ennek 1ik feltétele h a szimuláció visszafelé is működjön, amivel szemben szerintem nem ellentmondás az, hogy az Időnek bizony rögzített iránya van az entrópia által (termodinamika 2. főtétel -ezt állandóan emlegetik :).
    Ez esetben -ha a szimuláció tökéletes- a Világ alfája és omegája, vagyis a fennt említett két szingularitás közötti rész kiterített képeskönyv lesz az emberek számára.
    2. A pontosság feltétele pedig a struktúra és a kezdet pontos imerete, vagy az összes fizikai törvényszerűség ismerete. Mindegyik nagyon nehéz, de talán nem lehetetlen, sok tudósok kutatja (pl a TOE-t, a Mindenség Elméletét). A szuperhúr-elmélet továbbgondolva, kétségbe vonja a határozatlanságokat, bár lehet h tévesen, mindenesetre a világ törvényeit jellemző logika alapján úgy gondolom h a vákuumban létrejövő 'véletlen' részecskék is a téridő koordinátarendszerében pontosan meghatározható események, s ídővel előre jelezhetőek lesznek. Már csak egy "Gép" kell amin szimuláljuk a világ eseményeit :), aminek megvalósítása is egyenlőre filozófiai kérdés. Szvsz a számítógépek v akárminek is hívjuk őket, egyszer elérhetnek egy olyan szintet h saját magukat (és a környezetüket is) simán képesek egzaktul szimulálni, a valós időnél gyorsabban is. (Ebből következik a megintcsak privát vélemény, h élőlényt (és annak viselkedéseit) is, tökéletesen tudja virtualizálni, számhalmazzá alakítani; akár az embernél fejlettebb (kitalált) intelligenciát is; az evolúciót is.) Innen már csak 'informatikai' (v milyen?) fejlődés, vagyis idő kérdése, hogy az emberiség, v már a gépek civilizációja megvalósítsa
    a "Gépünket", ami persze lehet h nem következik be, de esély van rá (a hipotézisem szerint :).
    3. Az említett csodamasinával nincs az a káosz (legyen pejor v matematikai szleng kifejezés), ami nem szimulálható.
    "Ehhez társul, hogy nem vagyunk képesek végtelen pontossággal meghatározni a kezdeti paramétereket, a végső határt pl pont a QM valódi statisztikus fluktuációja jelentheti." Na pont ez a kapcsolat a két világ között. S erre magyarázat az általam írt 2. pont.
    Az időjárás előrejelzési példádról meg annyit, h ha a Föld egésze (beleértve tektonikát, bioszférát, civilizációt, légkört) és a ráható Naprendszerbéli esetleg külső erőket, részecskeáramlásokat - mondjuk atomi szintig modellezzük (s mondjuk az energiaszinteket is ennek megfelelően skálázzuk), és nem tovább, már ez a virtualizáció is képes lesz a 10 napnál további előrejelzésre, a földfelszín bármely négyzetmilliméterére nézve. Tehát a jósolás határa nem létezik szerintem, hiszen az informatika ill a majd következő tudományok fejlődése is a végtelenig tart (idális esetben), ami nemcsak több lebegőpontos számítást jelent, hanem több modellt összevetve kiszámított okosabb algoritmusokat, önmagát fejlesztő MI-t, analóg számításokat v egyéb különlegességeket.
    4. Az nem következik az általam vázoltakból, h a világegyetemünkön kívül is megismerjük az eseményeket -pl más világegyetemeket v a miénk oszcillációját- hiszen a szingularitásokról nem tudunk még sokmindent, ill a megfigyelt univerzumon kívül is csak sötétben tapogatózunk. A Mindenség Elmélete is szvsz csak a mi univerzumunkra vonatkozik. De nekünk ez elég is, mert akármi van azon kívül, soha semmilyen körülmények között nem leszünk vele kölcsönhatásban. (Tehát nem is létezik, v végtelenminden létezik, -filózófia rules! :)
    5. A materialista szemléletmódon változtatva, lehet h az imádkozó buddhista lámák is elméjükkel/lelkükkel az univerzumot modellezik, s a teljességet akkor érik el ha pontos a szimulákrumuk. Számokat és fizikai képleteket nélkülözve megértik a Mindenség Elméletét, ezért olyan fura a viselkedésük (pl nem akarnak PS3-at birtokolni. :)