A Maple egy fejlett matematikai problémamegoldó és programozói szoftver.
  • Kele85
    Üdv,

megint van egy Mapleben megoldandó problémám. Azt hiszem egyszerűbb lesz, ha leírom a teljes feladatot.

> restart; deg := (1/180)*Pi; rad := 180/Pi; #deg és rad függvények csak a szög átváltására szolgálnak.
    > x0 := (1/2)*s1-u*sin(alpha); y0 := u*cos(alpha); z0 := 0; #koordináták az S0 rendszerben
    > phi := (y0-R*(1-cos(psi))/cos(psi))/(r*tan(alpha))-x0/r;
    > X := r*phi+x0; Y := r-R*(1-cos(psi))+y0*cos(psi)-z0*sin(psi); Z := R*sin(psi)+y0*sin(psi)+z0*cos(psi); #fenti koordináták az Sf központi koordináta rendszerbe áttérve
    > x1k := X*cos(phi)-Y*sin(phi); y1k := X*sin(phi)+Y*cos(phi); z1k := Z; #újabb áttérés az S1 rendszerbe, melyben a tényleges vizsgálatot végezzük
    > x1 := 2; y1 := 60; z1 := 0; #az S1 rendszerben az ismert koordináták (egy másik levezetésből kapott eredmények)
    > s1 := 4; r := 60; R := 100; alpha := 20*deg; #ismert adatok megadása
    > egy1 := x1 = x1k; egy2 := y1 = y1k; egy3 := z1 = z1k;
    > fsolve({egy1, egy2}, {psi, u});
    > assign(%);
    > egy3;

Mint látható egy levezetés után kapok három egyenletet, melyben összesen két ismeretlen van (u, psi). Ezeket akarom meghatározni két egyenlet segítségével, majd a harmadikat ellenőrzésnek használom fel. A probélám viszont az, hogy a harmadik egyenlet sehogyan sem jön ki (az egyenlet két oldala nem egyforma). Próbáltam sima solve paranccsal is megoldani, ekkor a következő hibaüzenetet kaptam: "Warning, solutions may have been lost". Fsolve-val kapok valami eredményt, de mint már mondtam, az nem jó.

Bármilyen ötlet, vagy megoldás erre?

Megjegyzés: később a fenti egyenletrendszert többször kell majd több bemenő adat mellett megoldanom, de addig nem látom értelmét, hogy ezt felállítsam, amíg egy adat esetén sem működik az.

Előre is köszönöm a segítséget.
    További szép napot!