A Maple egy fejlett matematikai problémamegoldó és programozói szoftver.
  • Kele85
    Sziasztok,

Két dolgot szeretnék kérdezni. Az egyik, hogy van-e valamilyen beépített modul a Maple-ben, amivel a szögeket át lehet számolni radiánból fokba? Írtam egy kisebb programot, abban én úgy oldottam meg, hogy definiáltam két függvényt:

deg := Pi/180: #rad átszámítása fokba
    rad := 180/Pi: #fok átszámítása radiánba

Így már könnyedén megadható egy szögérték bemenő pl. bemenő adatként fokban. Pl:

beta := 30*deg:

Valami egyszerűbb megoldás létezik?

A másik kérdésem szintén ugyan ehhez a programhoz kapcsolódik. Meg kell határozni két szöget, majd ezt a két szöget kell egymáshoz viszonyítani. A végeredményt egy "if" függvénnyel akartam kiíratni, hogy megfelel-e vagy sem. Leírom a program adott részét, hogy érthető legyen.

>deg := (1/180)*Pi: rad:= 180/Pi; beta := 30*deg;
    > `μt` := .2; tenyezo := .4; mu := `μt`*tenyezo;
    > `μv` := evalf(mu/cos((1/2)*beta));
    > `ρv` := arctan(`μv`); `ρvdeg` := evalf(`ρv`*rad);
    > i := 1;
    > alpha := arctan(i*P/(d2*Pi)); `αdeg` := evalf(alpha*rad);
    > a := evalf(`ρvdeg`-`αdeg`);
    > if rhovdeg>alphadeg then print (megfelel) else print(nem felel meg);

Az utolsó sor után a következő hibaüzenetet kapom: "Error, unterminated 'if' statement"

Valami megoldás?

Azzal ideiglenesen azzal feloldottam a problémát, hogy a két szöget kivontam egymásból, és figyelem, hogy pozitív, vagy negatív-e, viszont feliratokkal csak elegánsabb lenne :)

PS: remélem érthető volt a progi, nem tudom, hogy miért vágta teli ilyen idióta jelekkel, de lusta vagyok, hogy minden kitörölgessek :)