-
Zóanagyvarázsló #176790 A szürkéknél is jön az emelés, ha nyilván nem is kerülnek a listaár szintjére. Home-olással, családi konzolon lévő több fiókkal is lehet spórolni, de ez igaz a vásárlásra is, vagy Steam esetében a family sharingre is. 30 ezer forintos játék gyorsan lesz olcsóbb, DLC-k meg nem kerülnek sehogy sem a Game Passba a kivételeket leszámítva.
Hozzá kell tennem, hogy én nagyon nem vagyok célközönség. Beszálltam a generűációba, mert jó áron volt elérhető hadver, tudtam pótolni az előző generációk exkluzívjait (ez a One esetén az egy szem nem túl acélos Halo 5-öt jelentette), melyek között voltak co-opra való játékok (a Halo 5-höz se értem másképp). Erre a filléres Game Pass megtette. Ugyanakkor vannak PC-im, van backlogom, a Game Pass drágább lett, a multi továbbra is fizetős, a bepótlandó co-op játékok meg elfogytak (majd a Gears Reloaded és az E-Day azért a tervek sezrint sorra kerül valamikor). Tehát nekem tényleg csak irreálisan kevesebbet érne meg az egész, már 2024 őszén kiszálltam. A célom a beetetős időszak kihasználása volt, így nem is fenyeget a bennragadás. Akik sok éve Xboxon játszanak és multiznak, annak nyilván más a helyzete, de az ő helyzetükbe sosem akartam kerülni. Abban viszont biztos vagyok, hogy sokan fel sem mérik, hogy évi 3-4 játékos fogyasztás mellé találhatnának olcsóbb metódust is, bár az emelés pont az ilyen kisfogyasztókat és beragadó előfizetéseket tudja megszűrni, ha érezhetővé válik a rendszeres költség.
Mivel a Premiumra váltókon nem bukik az MS, a kilépők helyett meg az emelt árat fitzetők hozzák a bevételt, a bevételre csak hozzák az utóbbi idők 0 növekedését, előfizetői létszámra nehéz lesz.
Kérdés az is, hogy a hardverárak emelése mit hoz. Drágább lesz a konzol is, de a meglévő gépek talán jobban kitarthatnak, és a PC-hez képest kevésbé gyűrűznek be az árak, a Steam Machine meg drágább lesz a vártnál. Ez segít is valamennyit. Kíváncsi leszek, mennyire kényszerülnek visszafogni a látványt tekintve laikusként egyre kevésbé érzékelhető fejlődést (komoly hardverigények mellett), mert egyre kevésbé tűnik fenntarthatónak.
Csak hát tényleg ott vagyunk, hogy a backlog (valamilyen szinten a remastereket is ideértve) egyre inkább megfojtja az újdonságot. A régi játékok hozzáférhetőbbek, mint valaha, és lassan már egy 10-15 éves játék is még látványosnak tud számítani, miközben valóban elavult irányításért is egyre messzebbre kell visszamenni. A fizetőképes kereslet pedig egyre idősebb. A korlátlan bővülésről szóló álmok már jó ideje meghaltak. Értem én, hogy a bő másfél éves, vegyes fogadtatású SW: Outlaws nagy dobás egy dráguló előfizetéshez, de ki az, aki azt mondja, hogy hű, erre a grafikai ugrásra és játékmenetbeli innovációra vágytam? Kb. senki, de az talán meg is vette vagy előfizetett már a Ubinál. Nyilván meglévő előfizetéshez jó miért ne/demózás alapon, de nem talán nem a saját nézőpontomat vetítem ki a világra, ha azt mondom, hogy nem mindent is vivő ajánlat.
Persze olyan megoldást nehéz találni, ami jó ajánlat, profitot is termel, és működik is, miközben kevés az eladott Xbox, akármilyen jó dolog, hogy az autó is Xbox lehet már. Kár a korábbi, évtizedes MS-hibákért. Bár azt nem bánom, hogy PC-n nem erősebbek, kellene oda nagyobb zártság a fenének.
Utoljára szerkesztette: Zóanagyvarázsló, 2026.01.10. 10:24:45