• militavia
    Musk és a SX-hez.

Én is szeretnék olyan magáncéget vezetni, ahol és semmiféle nyilvános elszámolást nem kell csinálni vagy milestone eredményeket felmutatni...de ha gáz van, akkor állambácsi a hónom alá nyúl egy vaskos állami megrendeléssel. Ez mentette meg a SX-et. Gondolom az ilyen financiális hullámvasút és bizonytalanság miatt nem vállaltba be más cég, mert őket lehet, hogy nem mentik meg puszira. (Bár a Boeing háza táján azóta érdekes dolgok mennek....)

A SS Mars küldetésre is van egy 3 mrd USD-s szerződés, amiben nem tudom, hogy miféle milestone-ok vannak, mert azt nem kötötték az orrunkra. De az, hogy 2016-ban Musk azzal parádézott, hogy 2022-ben cargo mission, 2024-ben emberes mission lesz a Marsra...most meg ott tartunk, hogy ok, az első tankolás és orbit meeting lesz talán 2026-ban? Lényegében a LEO pályára feljutást és az elkapást sikerült egyszer demózni, bár a rakéta azért most is égve ért le. Betegyem a slideokat?

Ez kb. olyan, mintha a YT csatornám 10-20-30m HUF nagyságrendű támogatást kapna, hogy akkor fejlődjön nemzetközivé, legyen profi narrátor és 3D modeller, majd hány évvel később is, amit fel tudok mutatni az pár állókép és kérem a befektetők türelmét. Na kb. ilyen hátszele van az ipsének. És mindez csak azért lehetséges, mert "Musk". Aminek nem értek, mert nyilvánvaló hülyeségekkel haknizza tele a sajtót, de akkorákon, amin egy 8. osztályos általános iskolásnak is röhönie kéne. (önvezető kocsi + alagút, mint "innováció". Amik azóta se növezetők.)

Mikor ez évtizedekkel a F9 előtt megmutatta, hogy lehetséges.
    Nem rendelte meg senki a további munkát. Miért? Mittomén. Évizedekkel korábbi technológiai szinten is bizonyították, hogy lehetséges rakétával leszállni. Egyesek mégis úgy adják elő, mint ha a SX bizonyította be volta ezt. Ők úgy fogtak bele a munkába, hogy TUDTÁK, hogy fizikailag lehetséges. Élvezték a fejlődés minden előnyét. A kérdés csak a megismétlés és a felskálázás ára volt. A magán befektetők mellett meg állambácsi is adott annyi pénzt, hogy kitartson a cél eléréséig. Ja, kérem, azért "picit" lejt a pálya.,

Na ebből épült fel egy musk kultusz. Amikor ő kb. az arc, a műszaki sikerhez meg semmi köze nincs. De a pénzügyihez is alig, mert egy normális világban nem tudom, hogy egy notórius hazudozó miért kaphat egy valag pénzt. Nem vagyok meglepve, mert nem ez az egy, aminek eléggé vicces kultistái vannak, az CF-105 köré is ilyen lengendák épülnek fel.