• Palinko
    Igen ezekkel egyet is lehet érteni, meg nekem sem tetszik ez a Robotaxi vonal mert ha tesznek bele kormányt stb 30k-ért akkor is sok egy ilyen autó ami azért jól kitalált kialakításokat is hordoz magával de olyan 15-öt ha érhet mert elég fapad más szempontból. Viszont ahogy a többi gyártó árazását is említettem szerintem itt inkább ez a cégesg*ci felfogás a baj, hogy valami újdonság akkor nyírjuk a bírkát amíg csak tudjuk. Abban egyetértek, hogy nem cybertruckra volt épp a világnak szüksége, de azt én nem jelenteném ki ilyen karakteresen hogy ne húznának ki olcsó de használható kisautót a kalapból majd akkor ha a piac is úgy áll. Legalábbis most is szüksége lenne az embereknek rá, de ahogy érződik még mindig a lehúzás fázisban vagyunk szóval olyan szempontból "nincs kész a piac rá". Egyébként a cybertrucknál is hoztak be jó dolgokat, pl valamelyik nap olvastam hogy a 48 voltos fedélzeti rendszereket, ami tényleg jó lenne 12 voltosról átállna minden autó mert már annyi elektronika van bennük, hogy csak jóval több kábelezéssel tudja elvinni 12 volton még 48-on sokkal kevesebb kábel is elég lenne. Csak ugye a beszállítók ráálltak jobban eladhatóak a 12 voltos rendszerek és senki nem mert elsőnek lépni pedig már 10-en éve aktuális lett volna. Szóval a tesla most inkább legyártja magának meg utat mutat ebből a szempontból is.

Önvezetés meg abból a szempontból ahogy leírtad teljesen igaz és jogos, de én értem, hogy miért nem akartak minden autóra doppler radart, még akkor is ha a komolyabb robotporszívókon is van haha, de egy autóra nyilván nagyobb kell meg más, meg stb stb, de tényleg eléggé elcsúfítja, légellenállás stb. ahogy próbálják megoldani az sokkal elegánsabb, olcsóbb és majd meglátjuk mennyire lesz hatásos. Szerintem továbbra is az van, hogy minden autó adatot gyűjt és tanul, tanul, tanul folyamatosan a rendszer. A másik megoldás meg egy város, bizonyos negyedében üzemel és ott minden fűszál meg lett neki tanítva és sokkal magabiztosan vezet. Tesla meg gyengébben felszenzorozva próbálja elérni hogy mindenhol használható legyen de ez szerintem még nem 2026 mint ahogy ígérik, biztosan több lesz de eddig is javult évről évre és az ML az olyan hogy minél több adatot kap annál jobb lesz és ennek biztos már valamelyik exponenciálisan több adat kell szakaszában járnak a kisebb fejlődésért de úgy néz ki nem változtattak hozzáállást szóval továbbra is talán érdemes ezen az úton menni.

Igen értem és meg is értem valahol a csalódottságot, mert tényleg ugye minden úgy volt beharangozva hogy na ez most elsöprő lesz. Már 2-3 éve magyarázkodtak a közönségüknek az autós újságírók, hogy basszus azért tesztelünk csak elektromosakat mert most csak az van a kínálatban stb és még ma sem ért ide az a kánaán. Önvezetéssel kapcsolatban is értem a szorongást, hogy de tök jó lenne már beülni kényelembe mobilozni és eljutni gyorsabban hatékonyabban akárhova mert a vezetés már nagyvárosban nem élményszerű egyáltalán. Bennem is van egy olyan hogy ha még sokáig elhúzódik a fejlesztés lehet meg sem igazán látjuk már vagy csak a végét kapjuk el az egésznek.

Én nagyon örültem az elkapásnak és fantasztikus volt élőben követni, amilyen szögben az első kamera állt én meg voltam győződve hogy na most dönti a tornyot és félelmetes belegondolni hogy ugye ezek régi technikák mert sokkal előrébb tart a fejlesztés de a régebbi tervek alapján megépítetteket is fellövik mert azzal is sok adatot nyernek és úgy néz ki azok is elég sikeresek tudnak lenni. Brutálisan sok hasznos terhet lehet majd ezekkel az eszközökkel felcimbálni és mindenképpen jó hogy olcsósodik az egész. Viszont a másik szempontból meg kicsit depresszív, hogy sokan azt mondják és nehéz velük nem egyetérteni, hogy ez a rakéta alapú hajtás kimaxolása ami most folyik, valószínűleg a starshipen már lényegeset nem lehet javítani, más tecnhológiára meg csak halvány elméletek vannak, hogy mi lehetne az és mivel lehetne a csillagközi utazást megoldani. Szerintem ha az orbit tankolást megoldják Naprendszeren belül szinte mindenre megoldást fog nyújtani a starship csak kell még ennek is egy 10 év mire bizonyít. Úgy hallottam itt is egyre több fellövés lesz szóval egyre izgalmasabb lesz ez is és nem kell egy évet várni a következő tesztig.

Starlinket pl az említett spanyol haverom is berendelte mert ahol él csak lassú idegesítő net elérhető és meg van vele elégedve, igaz nem olcsó de ahhoz képest amit eddig használt ár-érték arányban jól járt. Persze ezt Budapestről nehéz értékelni mert net tekintetében tényleg elég jól állunk, de nagyon sok helyen nem ez a helyzet és ha megoldják a mobilba integrálhatóságot extra pizzásdoboznyi antennák nélkül az mennyire durva lesz már és szerintem menni fog az is, lehet nem a leggyorsabb lesz és 4-5g városban jobb lesz, de majd ilyen maláj gépes esetek meg nem lesznek stb.