• Kodlovag
    #35
    "Így majd születnek jó hosszú tanulmányok, melyek a következő szavak egyikével kezdődnek: szerintem, tegyük fel, megfigyelésekre alapozva kiszámítottam...stb stb..."
    Ez így természetes. Jelenleg az összes fizikai törvény a "megfigyelésekre alapozva kiszámítottam" módszerrel jött létre. A törvények valójában nem abszolút érvényűek, hanem modellek, amik feladata a valóságban megtörténő események teljeskörű és hibátlan leírása. Egészen addig tekinthetők igaznak, amíg nem találunk egy olyan jelenséget, amire az adott modell nem húzható rá. Ekkor kell felülvizsgálni a modellt, jöhet az elméletgyártás. Ez pedig éppen a "tegyük fel" kategória. Valamint a fizikai alapkutatások.
    És még néhány szó az alapkutatásról. Sok embernek az a hozzáállása, hogy kit érdekel, hogy értjük vagy nem értjük? Ugyan minek kutassunk olyasmit, aminek semmi szemmel látható haszna nincs? Kit érdekel, miért van egy űrszonda pár százezer kilométerrel arréb? És különben is, miért költünk milliárdokat pl. részcskegyorsítók építésére? Csak hogy egy újabb elvont elméletet igazoljunkj? Mert a közvetlen eredményeket biztosan nem fogjuk hasznosítani még jó sok ideig. Csakhogy ezeknek a kutatásoknak (valaki nagyon jól azt írta, techdemók) rengeteg járulékos eredményük van, amik közvetlenül fejlesztik a tudományt(új elméleteket új készülékekkel lehet igazolni), a technológiát (a high-tech mérőberendezéseket meg kell építeni), és a civil életet is jobbá teszik. Ezek a járulékos eredmények nagyon gyorsan átszivárognak a mindennapokba. Ilyen járulékos eredmény pl maga az internet is. És akkor még nem is beszéltünk azokról az emberekről, akiknek ezek a kutatások jelentik a megélhetést.
    Egyértelműen hiba tehát ilyen problémák mellet érdektelenül elmenni. És ha valaki még mindig azt kérdezi, hogy mi hasznunk abból, hogy kitaláljuk, miért sodródott el egy űrszonda, annak csak azt mondhatom, nem tudom. De 20 év múlva már tudni fogom. Tekintsétek az erre fordított munkát és pénzt hosszútávú befektetésnek.