• Caine
    #49
    Az intellektuális tulajdon valóban nem egy egyszerű probléma.
    Valóban jó lenne ha betiltanák az összes szabadalmat? Senki se fejlesztene semmit és aki mégis az nem osztaná meg a világgal nehogy ellopja valaki, ez valóban jót tenne a tudománynak és agazdaságnak. Te golgoznál azért, hogy valaki a te szellemi termékedet felhasználva (hiszen az közkincs) zsírosra keresse magát?
    Egészen pontosan, hogyan gondoltad megoldani, hogy valamire érvényes legyen a piacgazdaság valamire meg nem? A piacgazdaságot nem lehet ki-be kapcsolni. Nem is beszélve arról, hogy miből finanszíroznád a szellemi termékek előállítóinak a juttatásait? (És ha már itt tartunk akkor pl. a mozdonyvezetőkét is, mert milyen dolog az, hogy a világ két pontján ugyan azért a munkáért, az egyik masiniszta 5x többet kap mint a másik.) Csak nem a gonosz piacgazdaságból?
    És ki döntené el, hogy mi a megfelelő szinvonalú világszerte? Tudod mennyibe kerül felépíteni és ellenőrizni egy minőségbiztosítási rendszert? És aki nem üti meg a színvonalat? Az dögöljön éhen?
    Amúgy meg ha mindenki ua. juttatást kap, aki megüt egy biz. szintet, biztos lehetsz benne, hogy senki sem teljesítené túl ezt, csak egy hajszálnyival. Ez is jót tenne a fejlődésnek...
    Vesszen a piacgazdaság, legyen minden egyenlően elosztva! (De ismerős ez valahonnan ...)