• stomo
    #34
    Elolvasva az www.fsf.hu-t, nekem meg mindig nem tisztesseges a 'free software' fogalom. Egyreszt, eleg sok balek/nem szamitastechnikus van a vilagban ahhoz, hogy valaki visszaeljen a free software adta lehetosegekkel. Persze engedik, de nem tartom tisztessegesnek, ha valaki arul valamit, amihez nem tett hozza egy szalmaszalat sem.
    A masik pedig, hogy a szabad szoftver, ha ingyen adjak, meg ha azt az alkotoja teszi, akkor sem tisztesseges a hivatasos fejlesztokkel szemben. A szoftvert konnyu ingyen adni, mert a masolasa szinte semmibe nem kerul (nyers cd/dvd ara). Viszont az eloallitasa nem ingyenes. Ez pedig szemben all szerintem a jelenlegi versenyszabalyokkal: nem adhatsz semmit az eloallitasi koltsegek alatt. En is fabrikalnek BMW-ket otthon, mert idom lenne ra, csak nem tamogat benne senki. :(
    A keplet hasonlo, mint a Tesco vs. kis uzletek versenyehez. A Tesco es tarsai sokszor beszerzesi ar alatt adjak a termekeket. Ez tilos, de anyagi erofolenyuk megengedi, hogy megtegyek. Ezzel ki is jar jol? Mi, vasarlok? Rovid tavon igen, hosszu tavon nem, mert 1) tonkremegy a kisvallalkozas, ami munkanelkuleseggel es egyeb kovetkezmenyekkel jar 2) meg erosebbe teszi a Tescot. Lasd Wal-Mart, ami olyan erofolenyben van mar szerte a vilagon, hogy kepes akar bezarni egy egesz uzletet (aki latott mar ilyet, az tudja, hogy a tesco egy kiskozert hozza kepest), ha ott szakszervezet alakul a dolgozok erdekeit vedendo.
    Nem azzal van a baj, ha valaki otthon fejleszt, hanem ha sajat 'erofolenyet' kihasznalja masokkal szemben es ingyen adja a munkajat. Ez alapjan az irok/koltok/zeneszek is adhatnak a munkajukat ingyen, nem? Nem nehezebb zenet szerezni, mint programot irni, megsem teszi senki.