• VO101Tom
    Repvez, szerintem most nagyon másfelé jársz, mint ahogy ezek működnek, nem is tudom pontosan hol kezdjem. Az fps-nek semmi köze ahhoz, hogy melyik animáció milyen sebességgel játszódik le, a video szerkesztő programok szokták bizonyos animációkat frame számhoz mérni, de ez egy játék, itt a képkockák számának semmi jelentősége*. Az animáció az idő alapú. Van egy kerék a modellen (a kerekeket nem szokták textúrából animálni, ha nem statikus modellek, akkor azok tényleg forognak, mert az egyszerűbb), annak a keréknek van egy átmérője, ami egyértelműen megadja a kerületét. Ez meghatározza, hogy ha a játékban a modell mondjuk 10km/h-val halad, akkor mekkora szögelfordulással kell a keréknek forognia, hogy a talajon az ne csússzon el. Ezeket az értékeket egyszer kell a játéknak megadni, ami a 3D modell installálásakor megtörténik, onnantól az engine számolja, hogy ha azt mozgatja X sebességgel, akkor Y szögelfordulással forgatja a kerekeket is. Meg lehet adni neki melyik tengert forgassa ha a kerék kanyarodik, meg kell neki adni a tengelyek pontos helyét (Hook-al vagy Pivot-al), és ezzel több dolgod nincs, a játék engine csinálja a többit.

A lánctalp láncszemeinek mozgását oldották meg másképp, például a CloDban úgy, hogy a lánc UV-ja menetirányban csempézhető, és az alap láncszem textúrát 1/3 mértékben offseteli (eltolja) mindkét irányba. Ebből lesz egy 3 frame-es animációd, amikor a lánctalp látszólag elcsúszik a felületen. Hogy melyik után melyiket tölti be, és milyen sebességgel váltja őket, az az installálás után már megint az engine feladata. De ezt is csak egyszer kell jól beállítani, utána a modell teljesen jól fog mozogni.

Pl nézd meg ezt, rögtön az elejétől. Ott a tank lánctalpja nem mozog, az a 3D modell, ami a láncszemeket mutatja, az egy teljesen statikus "gyűrű", ami végigfut a kerekek alatt és felett. A futó görgők azok forognak, azzal a sebességgel amit a kerületük meghatároz.
    https://www.youtube.com/watch?v=t6xGuqK42TU
    Szerintem ez teljesen jó anim akármilyen játékhoz, nem igazán értem milyen problémákat goldolsz, hogy ezzel lenne bármikor.

*FPS játékokban van olyan, hogy a frame-ekkel van összekötve pl az egér mintavételi freki, off a nagyobb fps finomabb egérmozgást is eredményez, de annak sincs semmi köze az animációkhoz.