• Borisz80
    Amióta szimulátorral játszok (kb 1986 (6 évesen ;) ), C-64 számítógépen az ACE szimulátor) mindig is szerettem volna valami funkcionális műszerfalat. A BMS megjelenése után néztem ámulattal a Falcon AF-hez készült remek simpiteket. Most, kb 28 év után kezdtem neki egy próbának, hogy mit is tudnék kihozni. Nem ringattam magam túl nagy tervekbe, csak egy funkcionális, egyszerűen és olcsón megépíthető elölső műszerfalat akartam, ami azért eléggé hasonlít az F-16-oséra és azért nem annyira gány.... Hát ez lett belőle....

Akit érdekelt a falconhoz tákolt simpit v2.0 annak most tudok mutatni fotót. Az első verzió csak egy kivágott fa lemezen volt.
    A bal árnyékoló lemez megsérült a tárolás folyamán, a festék is lekopott pár helyen. A jobb oldali hajtómű visszajelző "statikus" panel meg nem tudom hová lett. A szépség hibákért elnézést ;) ócska, életlen és pontatlan szerszámokkal dolgoztam, a lehető legócskább / legolcsóbb fa anyaggal, ráadásul szar kézügyességgel is bírok :D A lehető legolcsóbban akartam kijönni. Kabin teknő építése nem volt tervben.
    Na majd egyszer valamikor a v3.0-t valami szakival csináltatom aki pontosan és precízen tud dolgozni.

Íme a "mű":

Mint látható a seb és mag mérő helye a műszerfalon térben kiugrik a monitortól. De mivel a kivágott lyukakon keresztül (dekopírral kb 5x próbáltam kivágni a kört, ez sikerült a legjobban... :( úgyhogy feladtam, maradt ez) még pont bele esett a monitor képernyője, így gondoltam miért is ne raknám ezeket is ki. Ha nem dőlöngélsz a kabinban (miért is tennéd?) akkor pont jól be lehet őket pozícionálni. Jobb mint a semmi, nekem megfelelt ez a kompromisszum.

Beülve. Próbáltam visszaadni hogy kb mit is látok. Egészen jól visszaadja a fotó.
    TM Cougar MFD-k, külső Numpad fel cimkézve 1-9-0, RCL, ENT, LIST gombon nincs cimke az a numpad enteren van, DCS kapcsoló 4 állását pedig a nyilakkal cimkézett gombokkal üzemeltethetem. MFD-k gombjai értelem szerűen felprogramozva, kivéve a sarkaiban lévő fel/le billenő gombokat. Azokra a fontosabb funkciókat raktam be mint pl. radar gain up / down (na jó ez nem fontos igazából, de a bal MFD-n szoktam az GM radart üzemeltetni és néha jól jön ha látni akarom a domborzat radarképét), futó be/ki, légi tankoló nyílás nyit/zár, AA mód, AG mód, EWS program next/last, jobb MFD-n cat 1 / 3, nvg, emergency jettison, com 1, com 2, 3d műszerfal eltüntetése (csak a 3d kabinteknő és a HUD képe marad). A DED képét a HUD-on jelenítem meg.
    Bal oldalt a robot és fegyverzeti kapcsoló paneljébe igazi kapcsolók vannak építve, ha majd egyszer ráveszem magam és veszek egy vezérlő kártyát akkor kipróbálhassam, hogy mennyire vagyok képes üzembehelyezni.

A simpit HUD-ja lecsavarozható, még az üveg sincs fixen belerakva, nincs is jól méretrevágva és sajnos a sarkai is már lepattantak. Általában e nélkül repülök, kikapcsolt 3d-s kabinmodellel. Így csak az F-16 fülke teknője van és a kivetített HUD. TIR-el ugyan úgy körbe lehet nézni, látom a gép modelljét, szárnyait stb... Egy ismét a v3.0-hoz tartozó terv hogy a HUD-ot majd a műszerek megjelenítésére használt monitorról tükrözöm fel a reflexüvegre, ezáltal kicsit jobb feelinget adva a HUD-hoz. Persze tisztában vagyok a hátulütőjével.

Igazából, a rampstart kivételével soha nem kell a 3d-s kabinban kapcsolgatnom (hála a HOTAS-nak, MFD-knek és a Numpadnak), nincs szükségem a billentyűre sem.... ami nem teljesen igaz mert az AI rádiózáshoz szükség van rá. De remélem beválik majd a voice command program....

Nos ennyi lett volna a kis hsz. Köszönöm annak aki végigolvasta, illetve akit érdekelt.