• DcsabaS
    #45
    Igen valószínű, hogy a Földön is végeztek előzetes kísérleteket a MI-vel, de bizonyos dolgokat (pont a hajtómű is ilyen!) nem lehet teljeskörűen.

    Marsjárók:
    Igen, vannak ilyen eszközök, és már esetükben is kénytelenek voltak a MI-re támaszkodni, mert csak nagyobb léptékű utasításokat lehet rádió útján továbbítani. Ezen utasításokat észben tartva a szondáknak saját maguknak kell a menet közben felbukkanó akadályokat leküzdeni.

    Hogy mennyire nem fenékig tejfel még ez a szakma, arra legyen példa az amerikaiak esete a Spirit-tel. Minthogy a MI programozása assembler szinten reménytelen volna, egy magas szintű programnyelvet kellett használniuk. A minél rugalmasabb bővíthetőség végett a JAVA-t(!) választották. És mert a Spirit indulásáig még nem készültek el az összes programmal, arra gondoltak, hogy majd menet közben (amíg a Spirit közeledik a Marshoz) rádió útján feltöltik. Így is tettek. Aztán mire megérkezett a Spirit, azzal kellett szembesülniük, hogy valamiért drámai módon lelassult a működése. Kiderült, hogy azért, mert egész egyszerűen elfogyott a szabad memóriája. Nem volt mit tenni, küldeni kellett egy reset utasítást. (Szerencsére a Spirit boot-oláskor betöltődő intelligenciája is minden fontos dologra elég, így pl. a Föld-del való kommunikáció felvételére is.)

    ********
    Kedves © Tetsuo!

    Minthogy itt NINCS lehetősége a szondának tanulni, nem is a tanulékonysága az érdekes. Hanem az, hogy bizonyos típusú problémák kezelésére nem készült fel. Az NEM igaz, hogy egy MI bármilyen nem várt problémát kezelhetne, hiszen gondolj csak pl. arra, hogy egy adott bajt csak akkor észlelhetne, ha volna hozzá műszere, de nincs, mert a készítői nem gondoltak rá.
    (Az előzetes szimulációkat illetően nézd még az üzenetem elejét!)