• DcsabaS
    #41
    Nem zárható ki, hogy a mesterséges intelligencia gazdálkodott rosszul az üzemanyaggal. Mert míg az ember adott esetben képes felismerni, hogy egy elv, amit eddig követett rossz, és átértékeli a prioritásait, a MI csak akkor (és csak annyira) képes erre, ha eleve felkészítették az adott problémára (egyébként rohan a végzetébe).

    Egy tanulságos adalék, hogy a számítástechnika hőskorában, több mint 30 éve felmerült már, hogy milyen jó dolog lenne, ha számítógép irányítaná a nagyvárosi forgalmat (a lámpák segítségével). Ha jól emlékszem, Los Angeles egy részén hajtották végre a kísérletet. A szervezők nagyon kíváncsiak voltak arra, hogy hogyan fog működni a dolog. Bekapcsolták a rendszert, mire fel egy pillanat alatt pirosra álltak a lámpák! Előbb valami primitív hibára gondoltak, de az ismételt indítás is hasonló eredményre vezetett. Csak ezután esett le nekik a tantusz, hogy a közlekedésben NEM LEHET A BIZTONSÁGNAK ADNI A LEGMAGASABB PRIORITÁST, mert ez lesz a vége. (A közlekedésben a közlekedés a legfontosabb.)

    Nyilván lesznek még további balsikerű MI akciók is, ez törvényszerű. De egyszerűen muszáj fejleszteni, ugyanis ha pár millió km-nél távolabb van a vizsgálandó égitest (Mars, Vénusz, stb.) akkor a távirányítás a kommunikáció időbeli késleltetés miatt gyakorlatilag lehetetlen.