• Caro
    #34
    Emlékszem az első X-43A nál is hasonló gondokkal küzködtek. Csak ott milliárd $ nagyságrendű volt a pénz. Aztán jól meg$zívták, amikor egy ilyen Pegasus rakétának fel kellett volna vinnie, a rakéta meghibásodott, és az egész kísérletből nem lett semmi.
    Itt mondjuk nem a rakéta hibázott, de a probléma hasonlóan lehangoló lehet a NASA-nál.
    Persze mondják, hogy részben jól működött, de ez nem hiszem, hogy azok számára, akik az USA-ban a költségvetést tervezik meggyőző lenne.
    Ilyen bakik az űrkutatásban régóta vannak.
    Kedzve az Apollo 13-al, aztán a Challanger, a Columbia, nemrég az ESA Mars-szondája, ami soha nem küldött jelet, most meg ez.
    Az a baj, hogy elég sok minden drága ezekben az eszközökben, de mondjuk mikor egy képet néztem az Endevour belsejéről, akkor ott figyelt a SONY márkájú kézikamera :). Persze azt monjuk a Hubble-re nem lehetne felrakni :D.
    De nagyon sok dolog még így is egyedi, és erért marha drága.
    Főleg az üzemanyag. A hidrogén a viágegyetem leggyakoribb eleme, de itt a Földön meg jó drágán adják. De hát a rakétába az kell, ráadásul cseppfolyós, minimum -180 C fokos, úgyhogy abba a szerencsétlen rakétába egy hűtőt is be kell építeni. Nem csoda, hogy ezek drága dolgok.
    Ha jól emlékszem a NASA-nak 1 kg feljuttatása kb 20000 $-ba kerül.