• DcsabaS
    #111
    "úgy érzem itt te külön választod a ter-et és az idő-t pedig lehet, hogy tényleg nagyon nagy hangsúly van azon, hogy mi 4Ds tér-időben élünk"
    Mint írtam, a relativitáselmélet szerint sokkal szorosabb a kapcsolat tér és idő között, mint azt korábban gondolták, de az azonosságukról nincs szó.

    "és azt is hangsúlyoznám, hogy a JELEN is a múltbeli "erő"k hatására alakult ki, ha tovább vezetjük, akkor a jövő is kiszámolható
    vagy logikai hibát vétettem?"
    A jelent nem pusztán a múlt határozta meg, hanem részben saját maga, előre nem teljesen kiszámolható módon.

    ********
    Kedves © IoIa #107!

    Arról NEM érdemes fecsegni, hogy az "idő" csak segédfogalom, mert bármire rámondhatjuk ugyanezt.

    "mert ha létezne, akkor visszafele is lehetne benne menni, ugyanúgy, mint a síkban, vagy a térben."
    A példád jó - ha azt kívántad demonstrálni, hogy az idő NEM azonos egy egyszerű térkoordinátával (irreverzibilis). (Amúgy a térben sem tudsz menni, sem előre, sem hátra, ha nincs idő.)

    "Az idő ebből a szempontból sötét ló, hiszen csak egy koordinátája van, de miért csak egyirányú a fizikai folyamatokat tekintve?"
    Azért, mert az idő lényege pont az irreverzibilitás, az, hogy amikor az idő hat (a jelenben) a lehetőségek közül egyesek kiválasztódnak, és ezzel megszűnik a szimmetria a múltnak és a jövőnek megfelelő irány között.

    "Valójában 0 dimenziójú, hiszen a jelen ebből a szempontból pontszerűnek tekinthető idő szempontjából"
    Valójában éppen az van, hogy AZ IDŐ GARANTÁLTAN NEM LEHET PONTSZERŰ, erről szólnak matematikailag az idő szerinti deriválások, vagy fizikailag pl. a Planck-idő és hasonlók.