Dr. Lenkei Gábor könyve, a betegség-ipar futószalagján
  • mrgenya
    #211
    "Megadózisok



    Nem egyszer felmerül a vitamin megadózisok kérdése is, talán leggyakrabban az aszkorbinsavval kapcsolatban, a legtöbb beteg tudatában a vitamin megadózis ártalmatlan, hiszen csak vitamin, legfeljebb nem használ. . . A már említett Victor Herbert (4) részletesen elemzi a vitamin megadózisok veszélyét. A különféle vitamin megadózisok káros következményeinek részletes ismertetése helyett álljon itt néhány példa egyetlen vitamin túladagolásával kapcsolatos problémákról. Az aszkorbinsav megadózisok diarrhoeát okozhatnak, csökkentik a szöveti oxigéntartalmat, ún. metastaticus oxalosist válthatnak ki, ami a vesékben keletkező oxálsav depozitok formájában jelentkezik, esetenként szívritmuszavart idézhet elő. Különösen veszélyes az aszkorbinsav túladagolás (de a kisebb, néhány száz mg-os adás is) azok számára, akik vasraktározási betegségben szenvednek, ugyanis az aszkorbinsav a vasfelszívódásnak igen erélyes serkentője. Szívesen szednek 400-500 mg aszkorbinsavat a dohányosok, mondván, hogy a dohányzás fokozza az aszkorbinsav-igényt, ami igaz is, de nem gondolnak arra, hogy az aszkorbinsav gyorsítja a nikotinkiürülést a szervezetből, és ez azt eredményezi, hogy a nikotinfüggő ember gyakrabban gyújt majd rá. Sok beteg esküszik arra, hogy a nagy dózisú C-vitamin-szedés védi őt a meghűlés, az „influenza' ellen. Ezt a hiedelmet az irodalom nem támasztja alá, de lehetséges, hogy hűléses hurutban történő aszkorbinsav-szedés során azért érzi jobban magát a beteg, mert a C-vitaminnak enyhe antihisztamin hatása van.

    Közismert tény, hogy az aszkorbinsav antioxidáns vitamin, de csak 400-500 mg mennyiségig, e fölött pro-oxidánsként viselkedik. Sikertelenek maradtak azok a próbálkozások is, amelyekben nagy adag aszkorbinsavval próbáltak rákos betegségben szenvedő betegeket kezelni.

    Gyakorlatilag minden vitamintúladagolással kapcsolatban jelentkezhetnek enyhébb-súlyosabb tünetek, mellékhatások, ezért valóban kerülni kell a megadózisokat.

    A vitaminkészítmények és táplálékkiegészítők hasznos eszközök azok kezelésében, akiknek egészségét valamilyen malnutritio veszélyezteti, de javaslatuk, előírásuk éppolyan körültekintést igényel, mint bármilyen más terápiás intervenció."

    forrás: http://www.med-courier.com/index.phtml?pid=230000&id=263

    sztem elgondolkodtató az 1500mg-os adattal szemben... (nem mintha nem tudnám, h mi lesz erre a fanatikusok válasza)