Ironka#24
Én emlékszem. Akkor még nem volt külön "várlegó" "frencsájz", ezzel vette kezdetét a dolog. Nekünk főként "városlego", és "űrlego" volt(van). Fater hozott először Kanadából 83 környékén (karácsonyra kaptuk, épített belőle egy falut, így került a fa alá, máig nem felejtem el az élményt. Aztán már elengedhetetlen volt karácsonyonként egy újabb adag. :)Fél szobát elfoglaló városokat építettünk, amik vagy fél évig álltak a szoba közepén anyám nagy örömére.
Rengeteget kreatívkodtunk vele. Osztálytársammal óriási űrhajókat építettünk, kék tetőelemekből baromi jó összetett orrészeket lehetett építeni, volt benne labor, leszállóegység, legénységi szállás, hajtómű, mentőkabin. Komplett sztorikat játszottunk le velük, volt benne dráma, halál, önfeláldozás... :) Aztán ott volt a piramisépítési, Indiana Jones-os mánia. Duplafedeles géppel érkeztek a felfedezők, titkos rekesz hátul (sima felszínű elemekkel, így kívűlről nem látszott semmi, amiben egy kis csörlővel felhúzható volt a bejárat, ami szintén láthatatlan volt. Bent csapdák, kincs... Aztán az egyik havertól vettünk egy vasúti körpályát (asszem ez volt az első ilyen), amihez csak az alap sárga elemes motor volt meg. Ehhez építettünk vasúti kocsikat (tehervagon, személyszállító), a kerekekről levettük az abroncsot és így kafa vasúti kerekeket kaptunk. Volt vasútállomás, sorompó és kész akciójeleneteket nyomtunk hozzá. Huhh. Csináltam félméteres jachtot, három, felhajtható emelettel, a hajótestbe beállítható dísztárcsás (rendőrségi magnetofon elem) cadillaccel, voltak a városban gördeszkás vagányok (kiskerékről levetted az abroncsot, kettőt ráraktál egy 4x2x1/3-os elemre, élével meg lehetett állítani a huplik között...)
Hú, jó nagy nosztalgiabombát indított meg a téma. :)) Egy szó mint száz, szerintem ma is a legó a világ legjobb (és legkreatívabb) játéka. Az egybeelemekért pedig kár, tényleg ez a tendencia.