Miért nem fér öszze a Relativitás elmélete a Kvantum elmélettel?






  • qetuol
    #1380
    engedjétek meg, hogy egy posztban válaszoljak mindhármótoknak, nem pedig külön külön:

    "ΣFi=0, de Fi-k nem kell 0-k legyenek. Egyébként úgy mondják, hogy az áltrel szerint egyenes vonalú egyenletes mozgást végez a görbült térben."

    pontosan ezt mondtam én is. talán az ½eredő½ szó még elkelt volna oda.

    "Ahogy alattam is mondják és ahogy te is írtad - hatnak rá erők, hiszen körbeesi a Földet, hat rá a gravitáció, folyamatosan módosítja a sebességének irányát, van delta v - tehát gyorsul."

    nem egészen, nem gyorsul a relativitás elmélet értelmében, hiszen (ahogy polárka is írta) egyenletes mozgást végez. a relativitás elméletben nincsen gravitációs erő, mint olyan, hanem a testek azért végeznek olyan mozgást, amilyet, mert a görbült téridőben mozognak.

    "Inerciarendszer a Földet körülvevő gömbhéj felületén. De amint kitér abból, már nem azonos inerciarendszerhez tartozik, mert vagy a sebessége, vagy a mozgásának iránya fog változni. Ez világosan látszik Newton első törvényéből, ha értelmezed a példára (űrhajós körbeesi a Földet). Ezért nem tekintjük inerciarendszernek a forgómozgást vagy körmozgást (keringést) végző állapotokat. Az, hogy egy magára hagyott testre nem hatnak erők, nem ekvivalens azzal, hogy a rá ható erők összeredője nulla."

    a szabadon eső rendszer is inerciarendszer. a spirális pályán Föld felé zuhanó rendszer is inerciarendszer. Newton törvényét meg nincs értelme előcincálni, mert az általános relativitáselméletnek semmi köze Newtonhoz.