• comet
    #20
    "konkrétan tartanak attól, miszerint az Al-Kaida valamikor a jövőben megtámadja a világhálót."

    Hat tartsanak. Ezt mar tobben is megprobaltak, nem sikerult. B+ gondolkozzatok mar nepek! Ha a szovjeteknek nem sikerult (ugye eredetileg volt ARPAnet, DARPAnet, DECnet). Az internet epp azert kulonleges mert annyira eletkepes es elosztott. Eredetileg tul kellett volna elnie egy atomhaborut.

    Ket problemaval nez szembe akarki aki meg akarja tamadni a netet: elosztottsag, csillag szerkezet. Fizikailag emiatt nem lehet tamadni.

    A belso tamadast is probaltak mar, amikor megprobaltak dosolni a 13 root nameservert. Reszletesen sikerult, egy resze egy rovid idore, par orara (ami a dns cache elevulesenek hataridejen boven belul van). EZ a legtobb amit el tudtak erni. Es egyebkent is kit erdekel a 13 root nameserver, amikor nem teljesen letfontossaguak, hiszen a legtobb nagyobb isp mar atveszi valamilyen mertekben ezt a szerepet a sajat dns szervereivel.

    Ez az egesz hir kb annyi amikor pl a klu klux klannal riogatnak aminek van vagy 100 tagja az egesz usa-ban a 20 sz. ota...

    Kulonbozo szervezeteket megtamadhatnak, tobb kevesebb sikerrel. A kevesebb siker akkor valoszinu ha kicsiben kovetik az internet felepiteset, vagyis csillag topologia es elosztottsag. (Akamai valaki, pl amikor ddosoltak az MS-t?)


    Vegezetul:
    "A vezető nem csak vaktában riogatott, bizonyítékul elmondta, hogy a nemrég letartóztatott iszlám terroristák olyan technikai képességekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a számukra az internet megtámadását."

    Haha...ha ez nem riogatas meg vaktaba fenyegetozes akkor nem tudom mi. Ha fundamentalis hiba lenne az internet felepiteseben mar reg felszinre kerult volna. Az ilyen duzzasztogat nyitogatas pl idiota panikkeltes, onos politikai celok erdekeben.

    Kritikus rendszereken nem windows fut, es a virusok csak annyira erdeklik oket, hogy maximum sok fertozott windowsos zombi gep elkezdi ddosolni oket.

    Elektronikus kereskedelem: internettol 100%-ban elzart, kodolt, fizikailag titkos (nem TUDOD hol vannak a nagyobb kozpontok), tobbszorosen biztositott rendszerek. Kb annyit lehet tudni hogy hol kellene lennie ilyen kozpontnak, szal pl 1-2 az usaban, kb 3-4 az egesz vilagon. Bankokra gondoljatok ne eBayre...

    A legtobb fontos cucc mar meg van reg vedve kulonbozo informatikai szabvanyok altal szabalyozott rendszerrel. Nem kell bedolni a riogatasnak, ez csak arra jo hogy hulyesegeket kenyszeritsenek ki az emberekbol, tehat adjak fel a jogaikat. Ebbe a sorba szepen beleillik az hogy az .us domaineket nem lehet tobbet nyilvanos szemelyes adatok nelkul regisztralni, hogy az UN hataskorebe akarja vonni az internetet, hogy korlatozni probaljak a hatasos titkositasok alkalmazasat (pl amerikai exporttorvenyek), stb.