Slartibartfast#59
Nem tudom, mennyi egy geostat pályán levö távközlési mühold átlagos tömege?
Vegyük azt, hogy mondjuk mindig felvisznek annyi szalagot, ami akkora tömegü, mint egy ilyen geostat mühold. (most kerestem ezt-azt, vegyük a tömeget 2.5 tonnának. ök mondták
Legyen ebböl 2 tonna a szalag. Ha azt vesszük, h a kábel keresztmetszete mondjuk 1-2 cm2 (kiindulásul) és sürüsége 1600 kg/m3 akkor kijön, hogy minden fellövés kb 10 km kábel.
Tényleg irdatlan mennyiségü fellövés kéne.
Ezért sztem ugy bekkelik ki, h kezdetben csak valami basic kábelt épitenek ki, ami csak arra szolgál, h vele felhúzzák apránként a többit (ahogy mondtad is). (pl egy 1 mm2- es kábelböl /cselló húr/ 1000 km egy szállítmány) Ennek a teherbírása feltehetöleg töredéke lesz a tervezettnek, de mivel csak a saját súlyát kell megtartania, ezért a keresztmetszet nem számít.
Amit morgo mond, tényleg az a fö gond, mert egy szál leggyengébb pontja télleg az, ahol valamihez csatlakoztatni kell. Meg most kérdeztem meg, a jelenleg alkalmazott legerösebb polimer szálak saját súlyukat kb néhány ezer km hosszan bírják el, homogén grav tér esetén. Ezek szakítószilárdsága kb 1-2 GPa, a nanocsöves anyagoké kb 30 GPa körül mozog. Muszáj lesz még így is kitalálni valamit, mert ez elméleti határ.
Valószínüleg tehát a keresztmetszetet is dinamikusan fogják változtatni, h a nagy igénybevételü helyeken nagyobb keresztmetszet legyen. (ha lesz idöm megnézem, milyen feszültségek alakulnak ki egy egyenlö keresztmetszetü kötélben)
Szóval télleg kicsit holdkóros ötlet, de most mondjátok, h nincs benne fantázia? Valamikor el kell vele kezdeni foglalkozni...