• NoZoli
    Helló!
    Kezdeném ott, hogy a DC-nek még jóformán a telepítése is lassan kész öngyilkosság lesz. Nem most, nem holnap, idővel. Pl. ha jól tudom Amerikában már sikerült jelentősen visszaszorítani a Kazaa-t használók táborát. Nem 2 perc alatt, de sikerült. Ugyanez van most a DC-vel. Én úgy tudom, hogy összesen eddig a világban 6 olyan eset volt, ahol magánszemélyt itéltek el azért, mert "DC-zett". Nem sok. De minden épeszű emberben felmerül a gondolat, hogy nem szeretne a hetedik lenni, sem a nyolcadik, de még a századik, vagy ezredik sem. Én, személy szerint ezért nem DC-zek. Na, meg azért sem, mert a DC-ről való letöltés P2P. És a legtöbb DC hubhoz kell egy bizonyos mennyiségű megosztás a te részedről. És gondolom, hogy akik DC-znek, azok nem a családi fotóalbumot fogják megosztani. Vagy tegyük fel, hogy megosztom azt, mert akkor úgy sem fog rólam senki letölteni. Szép gondolat. Mindaddig, amig be nem lépsz egy ilyen hub-ba. Az IP címed tárolódik. Ez még haggyán'. De lehet, hogy valaki elkezdi letölteni rólad a családi fotóalbumodat. Nem tudhatod ki az. Lehet, hogy egy mikrofos BOT keresgél valami illegális mikrofos cuccot. És mindenki elhiheti (akinek van illegális mikrofos cucca, de mégsem osztotta meg), hogy megtalálja a BOT, amit akar. Az már rég feledésbe merül, hogy te mit osztasz meg... Nyitva van egy kimenő portod, onnan csak az nem megy át a tőled letöltő félhez, ami tényleg nincs a számítógépeden. Szóval, aki P2P klienst használ, az elgondolkodhat, hogy vajon hanyadik akar lenni. Még (asszem) nyitott a hetedik hely! Szóval, csak rajta! Ennyit a P2P-ekről. Ingyenes, de kockázatos.
    Fizetős warez, ftp? Ez már nem olyan rizikós, nem csak a felhasználó, de a "terjesztő" részéről sem. Persze, hacsak nem a DC-n, vagy egyéb hasonló helyeken reklámozza magát. Itt is megmarad a júzer IP címe a "nyilvántartásban", de itt aztán a BOT-októl és társaitól nem kell félni. És ha egy igényes fizetős warezt, vagy ftp-t fogunk ki, akkor szerintem nincs az az ember, akinek ne érné meg havi 2000-3000 Ft-ért az, hogy letölt bármit és bármennyit, ami ott fellelhető és általában nem szegényes a kínálat... A lényeg az, hogy még a warezban is a minőséget meg kell fizetni.
    De ha már mindenképpen meg akarjuk venni tisztán a programot, zenét, videót, bármit, akkor ne azonnal az adatvédelmiseket szídjuk! Nem azt mondom, hogy ők nem gombolnak le eléggé sok pénzt az emberről, de nézzük csak a külföldi és itthoni árakat. Mennyi lehet egy számítógépes játék külföldön? 50$? Mondjuk! Számoljuk át forintba. Annyiba kerül itthon az a játék? 1000-2000 Ft külömbséggel, igen. Akkor miről is beszélünk? Arról, hogy odakint meg tudják venni a játékot, mert odakint, a kiskölyök heti zsebpénze 50$. És itt? Nem uszítani akarok, de ha már mindenképpen szidni akarunk valakit, akkor jól gondoljuk meg, hogy kit.
    Ja, és egyébként nem véletlen, hogy a P2P kliensekre áll rá a szerv, hiszen a saját szórakoztatásomra letölthetek videót, képet, stb., de a sokszorosítása, megosztása már erősen törvénybe ütköző. És pl. egy fizetős wareznél én nem osztok meg semmit.
    És még valami. Itt lejjebb olvastam egy olyat, hogy 24 óráig bármi illegálisat birtokolhatok, vagy valami ilyesmi. Ez az egész 24 órás dolog egy butaság. Ezt állítólag arra találták ki a warezosok, hogy aki letölti a cuccokat, az ellen biztos, hogy 24 órán belül nem tudnak eljárást indítani. Szóval, ez a 24 óra nem kötelez senkit semmire, ez nem létezik.
    Csak ennyit akartam, helyesbíteni lehet engem, az írásom nem szentírás. De ha valaki beleköt, akkor ha lehet emberi nyelven tegye, ne küldjön el azonnal néhány családtagomba. És még mielőtt valaki belekötne: én nem szándékozom senkit felszólítani, kötelezni, buzdítani semmi törvénybe, vagy erkölcsbe ütköző tettre. Ez az írás az én személyes véleményem.