A pí értékét hogyan lehet kiszámítani?
  • soldanus
    #85
    Mire jó a pí értéke? Az ember egyszer rossz jegyet kap miatta, majd jóval később, felismeri a probléma jelentőségét, és tanul belőle.
    Egy középiskolai feletetésen, el kellett magyaráznom a professzornak, (mert szegénykém magától nem tudta!) hogy mikét határozom meg az elektromos vezető rézhuzal átmérőt, ha a megterhelés 13 A, és a tartós leterhelés, 4 A/mm2. Nagyszerűen tudtam, mindent, addig, ameddig be nem kellett írni a keresztmetszet képletébe, a pí számot. Be is írtam, hogy 3,14159 (írtam volna tovább is, mert ismertem, ki tudja minek, egészen a 20. számjegyig), amikor az értetlen prof rám ordított, hogy:
    - hát ez, mi!!!
    -A pí értéke. – mondtam szerényen.
    - ülj le! te szamár! ... és beírta az egyest. Te nem értetted meg az anyagot!
    Méltatlankodva, hogy dicséret helyett így jártam, évekig temetetlen halottként kezeltem a dolgot.
    Majd egyszer, megértettem...
    Akármilyen pontosan számolok is egy átmérőt, úgyis fel/lekerekítve, végül, úgyis választanom kell egy valós, gyártott huzalt. Erre pedig elég lett volna, ha a pí értékét, "csak kerek 3-nak" veszem. Ekkor tanultam meg, értettem meg a "hozzámért pontosság" fogalmát. A rossz jegyet, minden akkori okosságom ellenére, valóban megérdemeltem. Ezt a felismerést, néha, sikerül másban is alkalmaznom.
    Tanmeseként, elmondom mindenkinek, tanuljon belőle ő is.