-
kisviku #2355 Úgy emlékszem, hogy valahol a hajóosztályoknál fejeztem be az összefoglalómat, most egy picit rátérnék a fegyverekre/pajzsokra, felszerelésre.
Fegyverek:
Alapból két osztálya van a fegyvereknek, az egyik az energia-alapú (ebből van a legtöbb)és a hagyományos, fizikai lövedékes megoldás.A rakéták is több csoportra oszthatók, hőkövető,"raj-rakéták" (Swarm missile), torpedók,stb.
Nézzük először a lézereket.
IRE,Alpha,Beta: Impulse Ray Emitter (impulzus sugár-kibocsájtó) A leggyengébb fegyver, de a leggyorsabb is.Talán egyedül rakéta elhárításra használható teherhajókon, de az M5-ös vadászgépek és a Fighter Drone-ok is ezt használják.Gyenge és még ha több is van a hajódon ,akkor sem nagyon használható.Hatótávolság kb 1,8 km.
PAC Alpha,Beta: Particle Acceleration Cannon (részecskegyorsító fegyver
)
Ez már egy sokkal hasznosabb lézer, főleg a közepes vadászokon (M4) található illetve a transzportokra szerelhető.Nagyobb tűzerő, sebesség hasonlóan jó, és erős, ha több is van a hajódon.Hatótáv kb. 2-2,2 km.
HEPT High Energy Plasma Thrower (nagyerejű plazmavető): Az egyik favorit, amit a nehéz vadászok és korvettek használnak, de a TL hajókra és az M1-M2-re is gyakran felkerül.Jellemzője, hogy nagyon erős, átlagos sebessége van, viszont az energiát is zabálja, ami főleg nagy csatában idegesítő, hogy elég gyorsan elfogy a hajód lézer energiája.A lőtávja jó 2,5-2,8 km-ről lehet lőni.
Alpha és Beta verzió van.
Ion Disruptor: Szintén energia-alapú fegyver, ami kizárólag a pajzsok gyors lerombolásra használható.A lőtáv rövid,1-1,2 km és jó tulajdonsága, hogy ha támadsz vele, akkor több, egymáshoz közeli célpontra is hat.Ellenben ez rossz is lehet, ha baráti hajók vannak a közeldeben, mert azokra is hat!Az energiafogyasztása átlagos, de nem is kell sokáig üzemeltetni, mert nagy hajók ellen úgysem ér sokat, a kicsiknek meg gyorsan leveszi a pajzsát.
PPC: Photon Pulse Cannon (foton pulzus ágyú)A csatahajók és anyahajók alap fegyvere, de ezenkívül bizonyos TL hajókra és korvettekre is szerelhető.Alpha,Beta, és Gamma csoportja van, értelemszerűen a Gamma a legerősebb.Nagyon drága fegyver, de mire az ember eljut odáig, hogy egy olyan hajóra szerelhesse, addigra már az ára sem érdekli... Borzalmasan erős, az Alpha-nak átlagos a sebessége, a másik kettő lassú, viszont cserébe nagy hatótáv jellemzi.Amint már említettem, inkább lassú célpontokra veszélyes, egy gyors vadász simán kikerüli.Igaz, ha egyszer eltalálja, akkor azonnal megsemmisül a hajója.Remekül lehet vele nagy csatahajókat,korvetteket, úrállomásokat és anyahajókat támadni.
Az energiaigénye nagyon magas, ezért egy TL hajón már nagyon érezhető, ahol kicsi a fegyvergenerátor.
FAA: Flak Artillery Array (légvédelmi tüzérségi rendszer) Kifejezetten vadászgépek elleni védelemre és rakéátaelhárításra lett kirtalálva.A kedvenc fegyverem, mióta megvettem.Sajnos csak nagy hajókra telepíthető, TL, M1,M2 osztályúakra.Energiafegyver, átlagos energiaigénnyel, de cseréble brutális tűzerő, gyors, pontos és halálos.Csak annyit, hogy mióta megvan, nem tudnak a vadászok megközelíteni...Ja és érdemes lehalkítani a hangfalat, mert tűzléskor majdnem felrobbant az enyém
Alpha és Beta verzió van.
PBE: Pulse Beam Emmitter (pulzáló sugár-kibocsájtó
) Sajnos erről a típusról sok jót nem tudok elmondani, mert az egyedüli előnye, hogy baromi gyors és nem fogyaszt szinte semmi energiát, de a lőtávja nagyon rövid (1 km vagy alatta) és túl nagy sérülést nem okoz.A Beta verziót még nem próbáltam, de nem lehet sokkal jobb.Az ára borsos, a tűzereje nem nagy.Főleg vadászgépekre tehető, de láttam már TL hajókon is és csatahjókon is.
PSG: Phased Shockwave Generator (fázis lökéshullám generátor
)
Sokak kedvence ez a fegyver, habár az új peccsben maradt hiba miatt ennek a fegyvernek a használatakor állatira belassul a játék.Ez egy területre ható fegyver, aminek legnagyobb előnye, hogy mindent elpusztít/megsebez, amikor lövünk vele.Nagyon erős, főleg a Beta és Gamma verzió.Energiaigénye átlagos/nagy, de egy-két lövés és jó pár hajót pillanatok alatt szétszedhetünk.Sajnos akárcsak az Ion Disruptornál, EZ IS SEBZI A BARÁTI HAJÓKAT!Sok problémánk lehet vele, ha olyan helyen használjuk, ahol nagy a forgalom, mert azokat is támadjuk, amiket nem is akarunk.
Akkor most jöjjön az egyetlen nem energia alapú fegyver a Mass Driver.
Külön kell hozzá venni EQ Dockban vagy Ammunition Factoryben LŐSZERT.Kellemes darab, nem olyan drága, gyors és elég erős is.Ez főleg a hajótestet sebzi, de kitűnően használható rakétavédelemre is.Hatótáv kábé 2 km.
Árakat direkt nem írtam, mert változó és nincs előttem a játék, de igaz a "minél erősebb,annál drágább" elv.Csak megközelítő árakat írok, amik egy darabra vonatkoznak:
IRE: 1500-3100 Cr
PAC: 10000-22000 Cr.
HEPT: 130000-240000 Cr.
Ion: asszem 160000 Cr.
PPC: 220000-970000 Cr.
FAA: 250000-630000 Cr.
PBE: 230000-340000 Cr.
PSG: 90000-630000 Cr.
Mass driver: 140000 Cr.
Mondom, ezek körülbelüli árak.
A rakétákról hamarosan írok, most ennyi elég lesz.