-
SaGa #15768 Kicsit off, meg hosszú, de talán megéri...
Tegnap felmászott a gépemre a 64 bites Windows 7 beta. Meglepően jól teljesített. A telepítés kicsit lassúcska, hosszú percekig nem látszik semmi mozgás, aztán megmoccan a DVD, megint vár, megint két fordulat, aztán elindul...
Amin igazán meglepődtem, az a driver ellátottsága. Eddig mindig az volt a baj az új windowsokkal, hogy hónapokig küzdeni kell a driverekkel. Ezzel ellenben az a helyzet, hogy felment, a hálókártyát nem tudta feléleszteni, mert nem tartalmazza az Attansic gigabites cucchoz a drivert, de amint azt feltettem az ASUS CD-jéről, azonnal kirongyolt a netre (erre figyelni is kell, mert gyakorlatilag a hálózat beindulása után úgy 15 másodperccel szólt, hogy lerántott valami frissítést a netről) és elkezdte magára húzni a drivereit. Egyetlen olyan cucc volt, amihez nem talált, az SM BUS. Ezen az Intel chipset driver készlet segített. Még a tv kártyámat is behangolta és a Windows Media nemtommi indításával gyönyörűen lehet nézni a tv-t, felvenni úgy, hogy közben ha akarom nézhetem, ha nem akarom nem kell. A műsor megállítható, visszapörgethető egy határig. Ügyes, a felvétel minősége elfogadható. Nem nagyon lehet finomítani rajta, de amit magától csinl az nem rossz. Ha lenne valahol a körzethez rendelt elektronikus műsorújság azt is begyüjtené.
Még jobb, hogy az NVidia 8800-asomhoz való drivert is húzott magára frissítéskor (ez már az opcionális frissítések között van, nem jön automatice). A 2008 októberi, 17x,nn verziót. A guru3d.com-ról letölthető, legfrissebb bétával felül lehet csapni, ha valaki akarja. A 64 bites Vista driver csomagban benne van a 64 bites Windows 7 driver is. Nem kell, mert a Win által magára rántott is tökéletesen megfelel, a Reunion reccenés nélkül, jó hanggal (a 64 bites XP-vel ugye hang problémáim voltak), full video beállításokkal, 1280x1024-en (ennyit bír a 19"-os TFT) megy. 10x-es SETA-val, Ore Belt-ben sem volt semmi döcögés. A W7 minden grafikus hülyesége be volt kapcsolva.
A gép: Asus p5k lap, c2d E8200-as proci, 4 GB 800 MHz DDR2 RAM, NV 8800 GTX(?) video 768MB RAM-mal. A proci 2.66 helyet 3.2 GHz-n ketyeg, bár a W7 ragaszkodik ahhoz, hogy szerinte 2.66-on. Ezt még meg kell néznem, miért van így. Túl sokat nem játszottam, mert inkább a Windows képességeit próbálgattam.
Van benne oldalsáv, mint a Vistában, csak eldugták. Nem jelenik meg, csak ha Desktop Gadgeteket akarsz kitenni az asztalra, elindul a háttérben. Ez nekem valamitől összedőlt, nem indult el egy idő után. Egy korábbi rendszer visszaállítási pontra visszalépve helyrejött. Van egy olyan gyanúm, hogy a video drivertől gárgyult be, mert nem bíztam a rendszerben, így kézzel rátoltam a friss béta NV drivert, majd később észrevettem, hogy van sajátja és hagytam neki, hogy azt is lehozza. Ebből lett némi kavarc, de azzal, hogy visszaléptem az első driver feltelepítése előtti pontra, megjavult.
Egy gond volt még vele: az XP partícióját eldugta, nem adott neki betűjelet, így az EasyBCD kicsit meggárgyult. Nem kellett volna használni, mert jól belőtte a boot managerét, csak nem tetszett az "Early Windows System" mint indítható oprendszer, átírtam. Ez után nem tudott elindulni az XP, mert a W7 alatti C:-re irányította a bootot, ahol nincs megfelelő ntldr. Vissza kellett menni W7 alá, adni betűjelet az XP partíciónak (mindegy mit), az EasyBCD-vel arra irányítani az XP bootot, és máris ment minden jól...
Ha el nem rontják, jobb lesz, mint a Vista volt alapból (most jobbnak tünik), sőt akár az XP-t is leverheti majd. Az UAC-n valamelyest javítottak, de még mindig nem tökéletes, fél óra után kikapcsoltam. Ravasz (vagy kicsit hülyék), mert nincs olyan parancs, hogy kikapcsolás, csak egy csúszka, hogy nem akarok üzeneteket kapni. Na ez az off...
/on