F.A.Q

WAREZ-RULEZ ügyeket privátban intézzétek! Frissített FAQ!
  • MartinIsti
    Üdv minden X3 játékostársnak!

Már többször nekifogtam a játéknak (gondolom nem egyedüliként ) és mivel félig-meddig hobbim, hogy minden aprósághoz megpróbálik valami használható adatbázis-modellt kitalálni, természetesen ez is sorra került (és egyáltalán nem apróság szinten). Az elmúlt 1 évben többször is előtérbe került a gondolat aztán nem volt rá időm (suli+munka+baba együtt), de most megint akadt egy kicsi a nyáron, illetve az http://www.x3-reunion.at/en/database adminjától kapott füles alapján kipróbáltam SUU frissíthető térképét, amihez járul egy olyan szkript is, ami kinyomja az összes rendszer összes állomásának kereskedelmi adatait.

Ha ezt beszúrom Excelbe, akkor néhány egyszerűbb VBA makróval át lehet pofozgatni adatbázis motorok számára emészthetőbb formára (amolyan ténytábla jellegűre, ha ez mond valakinek valamit), és innentől kezdve csak a megfelelő SQL utasításokat kell megírni hozzá. Én nagy küszködés árán összehoztam egy olyan SELECT-et, ami az összes termékhez (extension-ök meg ilyenek szándékosan nincsenek benne, de beletehetőek) hozzárendeli azt a szektort/állomást ahol a legolcsóbban lehet venni és a legdrágábban eladni (kizárva az olyanokat ahol 0 a kinálat/kereslet), csak a játékos által már ismert szektorokat beszámítva, ezenkívül a végére biggyesztek egy profit mezőt, ami a kínált és keresett mennyiséget, illetve a megadott rakteret figyelembe véve számolódik (termékenként tetszőleges számú lehetőség kérdezhető le, én 2-t választottam ki).

Ha valakit érdekel a dolog, és szívesen segítene nekem optimalizálni (mert jelenleg elég körülményes a használata, és lehet, hogy inkább a játék elején hasznos), továbbfejleszteni (pl. tervben van egy olyan funkció is, amivel meghatározható, milyen gyárat hová érdemes telepíteni), várom a hozzászólásokat!

Amúgy pedig ez az univerzum eddigi legjobb játéka számomra! az a hatalmas szabadság és komplexitás amit nyújt, egyszerűen lenyűgöző. Valahol olvastam, hogy valakit pont ez zavart, és nem is játszott a játékkal. Valóban nehéz belejönni, dehát pont ettől több, mint egy játék: nem nyilvánvaló klisékre épít, hanem a játékos mehet a saját feje, ötletei után!

Még az volna a szuper, ha lehetne az űrállomásokon sétálgatni meg hasonlók, de az már lehet, hogy nagyon más irányba vinné a stílusát (bár én imádtam az ősrégi Space Rogue-t, a maga meglehetősen tekervényes történetével).

Bocsi, ha túl hosszúra sikeredett a hozzászólás :)