• BiroAndras
    #125
    "Nagyon röviden: mert nagyon egysíkúan, egyoldalúan szemléled a kérdést."

    Mert nem hiszek el mindent bemondásra?

    "Én mindig is a jelenlegi értelemben használtam (amikor kimondottan a klasszikus fizikai világképre gondoltam, azt külön jeleztem)."

    Hát én megpóbáltam mindent, de nem sikerült kiszedni belőled, hogy milyen értelmezést használsz.

    "Igazából nem változott meg, max. tovább lett gondolva."

    Igazából alapvetően más lett. Az új definícióban pl. már szó sincs anyagról.

    Hagyományos definíció : "az anyagi-tapasztalati létezőknek a szellemi-gondolati létezőkkel szembeni elsődlegességét valló irányzat, az "anyagelvűség" szinonímája"

    Új definíció:
    "a materializmus annak a tételnek az elfogadását követeli meg, hogy van olyan létező, amely fejlettebb, mint az őt létrehozó ok. A materialista ismeretelmélet szerint ezért bármilyen bonyolult jelenség vizsgálható és megérthető más, akár egyszerűbb jelenségek alapján [...] Ugyanígy a materialista lételmélet elfogadja, hogy a bonyolult jelenségek létrejöttének és fennállásának velük azonos fejlettségű, vagy náluk egyszerűbb jelenségek lehetnek az előfeltételei"

    Egyébként ez a defníció problémás. Pl. az első mondatban a "fejlettebb" szó értelmezhetetlen ebben a kontextusban. Inkább "bonyolultabb"-at akart írni, mivel utánna is erre utal. Az pedig, hogy a komplexitás magától, külső beavatkozás nélkül létrejöhet, az tény, nem filozófiai kérdés.

    Egyébként az angol verzió megint teljesen mást ír:
    "materialism is that form of physicalism which holds that the only thing that can truly be said to exist is matter; that fundamentally, all things are composed of material and all phenomena are the result of material interactions. Science uses a working assumption, sometimes known as methodological naturalism, that observable events in nature are explained only by natural causes without assuming the existence or non-existence of the supernatural."

    Ennek meg az a baja, hogy az anyagot is többféleképp definiálhatjuk. A hagyományos értelemben pl. az energia nem anyag, viszont tudjuk, hogy létezik energia. A rel. elm. szerint viszont az anyag és az energia ugyanannak a dolognak különböző megnyílvánulása, valamint az újabb térelméletek szerint a téridő és az energia (és az anygag) is valójában ugyanaz. A kvantumfizikában meg vannak csak potenciálisan létező részecskék, illetve egyes értelezések szerint minden részecske végtelen sok nem agyagi hullám interferenciájából jön létre. Tehát ha az anyag fogalmat kitágítjuk, hogy beleférjen a mai tudásunk az univerzumról, akkor oylan tág lesz, hogy már szinte semmit sem jelent.
    Ezen felül a tudomány nem veti el további dolgok létezését sem, de elfogadásukhoz megfelelő bizonyítékokat követel.

    "Mellesleg ez sem ma lehetett, hanem bőven születésed előtt."

    Hát, én még sose hallottam ezt az értelmezést. Lehet, azért, mert sose tartottam sokra az ilyen kategorizálásokat.