• BiroAndras
    #112
    "Félreértettél. Úgy értettem (és ezt alább le is írtam), hogy a való világ sem az egyik (kvantummech.), sem a másik (klasszikus fizika). És mivel a világ leírásához mindkettő kell, és együtt nem determinisztikusak, a való világ nem determinisztikus."

    De arról van szó, hogy amit mi érzékelünk, az nagyjából a klasszikus fizikának felel meg. A relativisztikus és kvantumos jelenségek a mi szintünkön elhanyagolhatók.

    "Ez jó nagy tévedés. Neked nincs átélő tudatod?"

    Annak nincs köze a kvantumfizikához.

    "Ha még nem gondolkodtál el azon, hogy van az, hogy az agyban (klasszikus)fizikailag különálló helyen lévő információ a tudatban egyesül"

    Ezt is megbeszéltük már, csak akkor se voltál hajlandó megérteni. Alapvetően hibás az érvelésed. A tudat egy olyan virtuális térben létezik, ahol nincsen olyan, hogy távolság (szakszóval nem metrikus tér).
    Hasonlít ilyen szempontból is egy szoftverhez.

    "legalább azokra a tudósokra hallgathatnál, akik ezt kutatják."

    Már sokadszorra kérem, hogy mutass legalább 1 db. ilyet.

    "Pontosan. De ettől még tény, hogy a kvantumfizika önmagában determinisztikus. De hogy ez mért volt érdekes, arra már rég nem emlékszem."

    "Nos, azt akartad vele bizonyítani, hogy a világ nagyon is determinisztikus."

    Hát nagyon nem.

    "a statisztika ott jön be, amikor klasszikus mennyiségeket akarunk kihozni. A linkben is ott van a "mérés" szócska, ami ezt jelzi"

    Pontosabban a mérés azt jelenti a kvantumfizikában, hogy áttérünk a klasszikus fogalmakra. Nincs akadálya, hogy a mérő berendezést is kvantumfizikával írjuk le, mely esetben az maga is egyszerre mutatja az összes lehetséges eredményt.
    Az még nem teljesen világos, hogy valójában mit jelent az, hogy mi váltogatunk a két leírás közt.