• dez
    "Nem látom. Az anyggnak nincsennek építőkövei, épp fordítva, az anyag az építőkő."

Ugyan...
    "Az anyag építőkövei
    A fizikában anyag minden, ami elemi fermionokból áll. Az anyagnak térbeli kiterjedése és tömege van. Az anyag főleg atomokból, azok pedig elektronokból, neutronokból és protonokból épülnek fel. [...]"

"És még mindíg semmi köze a determinizmushoz. A klasszikus fizika csupán egy elmélet az anyag viselkedéséről, nem az definiálja az anyagot."

Dehogynem, a viselkedés leírása maga a definíció. Mégpedig a klasszikus fizikában determinisztikus leírás volt.

"Épp arról akarsz állandóan győzködni, hogy az alapvető dolgok nem sokat változtak, csak a formulák."

"Egyébként attól függ, hogy pontosan milyen alapvető dolgokról beszélünk. A tudomány módszerei azok, amik változatlanok."

Korábban ennél többre mondtad, hogy változatlan. Sőt...

"A világképünk megváltozott néhány szempontból (pl. determinisztikusság)"

Jópofa, hogy olyasmit magyarázol nekem, amit előtte én magyaráztam neked... :P

"más szempontokból viszont az sem (pl. vallások)."

A vallások is fejlődnek ám. Pl. ma már nem egy szakállas öregúr az Isten.

" "Érdekes, egy másik topikban épp arról győzködsz, hogy a kvantumfizika determinisztikus."
    Mintha már megmagyaráztam volna ezt."

Inkább úgy lehet mondani, kimagyaráztad. :)

"És egész pontosan miből van a tudat? tudja valaki?
    Amit eddig tudunk, az viszont pontosan arra utal, hogy nagyonis sok köze van az anyaghoz. De erről is beszéltünk már."

Nagyon is tévedsz. Éppen arra jönnek rá, mennyire megfoghatatlan. Persze ez a materialisták számára érthetetlen.

"Ott van, hogy rólam beszélsz, miközben a téma szempontjából ez teljesen érdektelen."

Nem igazán, mivel a vélekedésed erősen ehhez kötött. Pedig a tudomány művelésének már egy ideje nem előfeltétele a materializmus.

"Hát, ez már eléggé eltávolodott az eredeti jelentésétől, de felőlem lehet."

Nem, ez elég régen a részét képezi. A "materialista" nem azt jelenti, hogy egy marék földben hisz. Hanem abban, hogy ismert (vagy ismerni vélt) darabokból felépíthető minden, megismerhető minden.

"De azt még mindíg nem értem, mi értelme van a dolgokra felesleges cimkéket aggatni. Semmi nem változik attól, hogy kijelented, hogy "ez márpedig materializmus". Inkább arról kéne beszélned, hogy szerinted mi a hibája."

Próbálom, próbálom, csak sajnos nem látsz ki belőle.

"Ismét teljesen összekeverted a dolgokat, és sikerült a leglényegtelenebb részletbe belekötnöd."

Vagy nem érted, mit akarok közölni.

"Mint ahogy írtam is, ebből a szempontból lényegtelen, mivel nem erről beszélünk."

Szerintem a determinizmus, statisztika, stb. is matematikai fogalmak.

Fenntartom, hogy nem a klasszikus fizika által leírt világban élünk. Csak a materialisták vélik úgy. Ezt értsd már meg, és fogadd el, hogy nem mindenki gondolja úgy, ahogy ők, és nem tudhatod, hogy kinek van igaza, szóval ne legyél "bigott".