TheZsenyka#39
"Ellenben a M$ laza, főleg selejtes termékeket termelő, kaotikus világát elnézve,"
Mindíg is azt vallottam, és most is így gondolom, hogy a Linux megoldások kitűnőek, ha pl. egy SQL szervert, WEB szervert meg mondjuk egy fájlszervert akarsz üzemeltetni, vagy bármilyen egyéb, célorientált megoldást.
Egy-két kiragadott példa a Linux ellenében, mint átlagfelhasználó:
(És ha most valaki azt mondja, hogy "Ja, hát nem kell SuSe Linux-ot használni, mert az szar..." akkor elröhögöm magam, mert azt bizonyítaná, hogy a Linux világ is tele van szarral, amiben egyébként biztos vagyok.)
1.,
Gép bekapcsol, SuSe Linux boot beficcen a meghajtóba, boot...
Telepítés megkezdése...
Sötét képernyő...
Megfagyot...
Hmmm... az én karimmal nem indul el a telepítő grafikus módban. Persze szöveges módban is be tudom röffenteni, na de kérem, milyen komfort ez, amikor a szöveges képernyőkön a feliratok fele nem látszik, mert nem fér ki (csomagok)? Windows esetében még soha semmilyen körülmények között nem találkoztam ilyen problémával.
2.,
Karakteres módban tovább tud menni, jajj de király, atom lesz, végre telepítem a Linuxot.
Eszközök felismerése.
(Másodlagos IDE csatornám aktív, de nincs rajtuk semmilyen eszköz és nincs beállítva semmilyen fix paraméterezettségű meghajtó)
Másodlagos IDE Master detektálása... (és itt eltellik 10 perc, aztán megunom...)
Letiltom a másodlagos IDE csatornát, pedig hát semmi nincsen rajta... Így már továbblép. Siker!!!
Hát ilyen sincsen Windows alatt, hogy egy ramaty másodlagos IDE csatorna miatt (ami üres amúgy) ne tudna települni.
3., Linux telepítése
Csomagok válogatása. Izgatottan kijelölök néhány plusz csomagot, mert szép dolgokat ígérnek. Depedencia vizsgálat, még két csomagot ki kell jelölni, hogy az eddigi szelekciók működjenek. Katt, katt. Ismét depedencia (biztonság kedvéért). Minden oké.
Egyes csomagok frissülhettek az Ön verziójának a kiadása óta. Akar frissítést az Internetről a telepítés folytatása előtt? Igen!!!! De jó funkció! Katt katt. (konfigurálom az Internet elérést is) Katt katt.
Megy a frissítés...
Warning!!! Az Ön által letöltött frissítő csomag igényli a következő csomag meglétét: xyz csomag.
Most mi a búbánat van??? Honnan tudhattam volna? Nem tudom kijelölni azt a csomagot, mert benne sincs a jelenlegi release-ben amiről telepítek. Ha meg épp benne van, meg kell szakítanom a frissítést. 22-es csapdája...
Ilyen sem volt Windows frissítés alatt...
4.,
Felküzdötte magát a Linux a winyára. Bootolás következik.
(Letiltott másodlagos IDE csatornával, amire semmi nincs csatlakoztatva.)
Minden szépen indul. De jó.
Hmmm... át kéne állítani a felbontást és a színmélységet... Katt katt... A videokártyám (chipset) nem szerepel a listában... Idegesen katt katt... ATI oldalára ficcenek,Megnézem hogy kell telepíteni. Futtassa az check.sh-t a megelelő kernel verzió megállapításához. Katt... sh not found... ????... Katt... sh not found ... valahonnan előküzdöttem. Megvan a kernel verzió. Töltse le a hozzá való driver-t, majd:
Nyisson meg egy command ablakot, írjon be egy fél kilométer hosszú utasítást a frissítéshez...(rpm -Uh -force kurvahosszúpackagename.rpm) Katt katt... a driver package nem frissíthető... ???? katt katt... a driver package nem frissíthető, adja meg manuálisan, melyik package-et akarja frissíteni a megadott RPM fájlal... ???? mit adjak meg??? viccelsz? Csak 325 package van telepítve, gyerekjáték lesz kitalálni, melyik az...
Windows boot... computer management ... remove partition... add partition... format...
Mivel nem szeretném a teljes hétvégét Linux telepítéssel és konfigurálással tölteni, hogy alapszinten működjön: Linux kukába
Majd visszanézek pár év múlva, hogy hová jutott, addig teret engedek a profiknak és HASZNÁLOM még egy kicsit a szar windows-t.