• cylonflatus
    #6285
    Érdekes, hogy ezt mondod, biztos láttad az egész filmet? Csak mert nem láttad át teljesen azt föltételezni se merem, szóval biztos valami ilyesmi. Először is Cifu jól érzi, amikor azt mondja, hogy utólag próbálták valahogy megmagyarázni mi volt a terv. Ezt a BSG atyaúristene Ronald. D Moore őszintén be is vallotta. A felvezető szöveget "blabla.. there are many copies,... and they have a plan" amikor írta a pilotot, és eszébe jutott ez a szöveg baromira megtetszett neki, meg a stábjának is. Azonban azt még nem tudta, hogy hány évadot fog megélni a sorozat, ha egyáltalán zöld utat kap a pilot után, ezért akkor a prioritás az volt, hogy minél ütősebben hangzó előszót írjon, ami valljuk be kurvára telitalálat lett. Hogy ütős az nem is a jó kifejezés, durván kibebaszottul badass, mellesleg még előre mutató is (utal a folytonosságra, "ezzelmégnincsvégeemberekcsakmostjönajava"- feelinget is prezentálja, elvégre egy sorozat elindításáról van szó), plusz bónuszként megnöveli az emberben a feszültséget, ráadásul az ember legnagyobb félelmét használva: az ismeretlent. Az ember ösztönösen fél attól amit nem ismer, továbbá ilyenkor beindul a fantázia, az elme igyekszik kitölteni a vakfoltokat, és a végén az embert a saját agya teremtette rémképek gyötrik halálra - míg az igazi fenyegetés meg nem érkezik. Az az előszó az első mondattól az utolsóig mestermű. Azonban ami az elején segített, úgy okozott a későbbiekben egyre nagyobb fejfájást. A pilot, vagy mini series -ahogy tetszik- hatalmas siker lett, a további részekkel pedig szinte azonnal kultstátuszba emelkedett (műfaján belül, ofkorz), és ahogy haladt előre a sztori, bonyolódott a cselekmény úgy hozta egyre nehezebb helyzetbe az írókat. De ennyit a történelemóráról, kicsöngettek gyerekek, most jön az irodalom, csak bontok még egy sört, addig is a folyosón nem rohangálunk, m'kay?
    Nosakkor. Küldtem egy fél birsalmát a sör elé, a lehetséges elgépelésekért előre is bocsánatot kérek - viszont úgy érzem piszkosul átlátom tőle a dolgokat.
    Kezdjük azzal, hogy mi volt a terv. Ebben is Cifunak kell igazat adnom. A Terv szimplán annyi volt, hogy kiirtják a teljes emberiséget. Fullra, hogy írmagjuk se maradjon. Ebben minden modell egyetértett, az egyessel, Cavillel az élen. A genocídiumnak meg kellett volna történnie már az elején, Caprica és a többi kolónia váratlan lerohanásakor. De ugye tudjuk, hogy a 12 kolónián abban az intervallumban, mikor az atomrobbanások négyzetkilométerenkénti száma szigorúan monoton növekvő függvényt mutattak, kimaradt az áldásból pár makacs bőrzsák, aki valamiért nem akart megdögölni. Ekkor a pirítósok még mindig hittek a tervben, úgy gondolták, hogy a cirka ötvenezer kóborlót gyorsan utoléri a nekik szánt sors. Vagy egy atomrakéta. A terv tulajdonképpen abban a pillanatban hiúsult meg, amikor a két egyes modell -Gonosz Cavil és Cavil atya- kézen fogva röppennek ki a légzsilipen. A kezdeti motivációkat, ill a terv mögötti magyarázatokat ill annak indítékát Cavilen keresztül értjük meg a legjobban (ne feledjük, időben a caprikai bombázás előtt járunk jelenleg!). Az indíték nagyon egyszerű, egyik fontos momentuma: Cavil gyűlöli az embereket, de valami brutál módon, a többi modellnél is szenvedélyesebben gyűlöl - és milyen érdekes, a gyűlölet is egy érzelem. Tulajdonképp azt is gyűlöli, hogy gyűlöl, mert érzelem, ami emberi, ő pedig nem ember. Ő gép - hendikeppel, amit az emberi tulajdonságainak köszönhet. Itt nagyon szépen összefoglalja hányadán is áll ezzel (mellesleg a sorozat egyik legjobb monológja): https://www.youtube.com/watch?v=wOZ9Q99Nfv8
    Mérges, mert gép létére csökevényes emberi érzékszervekkel van megáldva, amikor láthatná az EM spektrumot is. Látni akarja a gamma tartományt is, hallani a radioaktív sugarakat, beleszagolni a sötét anyagba, megfigyelni egy szupernova robbanás pillanatát. Ezt gépként mind megtehetné, helyette viszont kapott ezekre alkalmatlan érzékszerveket, egy sérülékeny, törékeny testet, olyan végtagokkal, amivel nagyon korlátozva képes manipulálni a környezetét. No és persze érzelmeket. És itt jön a képbe az emberekre vetített harag forrása: a final five, a szülei, a teremtői. Ők tervezték ilyenre, nekik köszönheti az összes emberi tulajdonságát. Az emberi faj kiirtásának egyetlen célja van: fájdalmat okozni a szülőknek. Megölni nem képes őket, mert mégiscsak a teremtői, valamilyen szinten nagyra tartja őket azért amit véghezvittek gépként, az más kérdés, hogy a céljukkal viszont már nem ért egyet. A Plan elején a kádban fekvő final five fölött filozofálva pontosan el is mondja mindezt, amit fentebb összehánytam. Erről jut eszembe, elfogyott a sör. Na még egy ucsót, egy lefekvés előttit.
    Szóval elég durva amikor azon ábrándozik, hogy milyen felemelő lesz az anyjával végignézni egy népirtást.
    Azonban a túlélőknek hála tovább húzódik a dolog, mint tervezte, és a többi modell közül egyesek kezdenek furcsán viselkedni, ahogy emberek hatása alá kerülnek. Még az egyik egyes modell is véleményt változtatott (az "Atya" Cavil). No meg nem utolsó sorban a hibrid gyerek megjelenése, aztán Cavil manipulációinak kiderülése, stbstb, ezek mind olyan események, amik -hogy úgy mondjam- módosítást eszközöltek a terven. Azonban nem volt semmi olyan céljuk, hogy szeressék őket a teremtőik. Illetve persze, volt egy ilyen igényük, de ezt nem célként írnám le, hanem mint minden élőlény, élén az emberrel igényli a szülője törődését. Céljuk egy volt, kiirtani az embereket. Mikor megindul a támadás Caprica ellen az egyik hatos megjegyzi egy másik modellnek, hogy a pirítósok -a régi, fém modellek- talán nem is tudják, hogy mit tesznek értük. Tehát ők az egész gépi létforma céljából cselekedtek. Azonban ők is át lettek verve, igazi terve valójában egyedül a Cavil modellnek volt, amit az emberi formája miatti önutálat és düh, a final five ezzel kapcsolatos felelőssé tétele (és egy kis adag kisebbrendűségi komplexus is velük szemben) és megleckéztetésének szándéka szült, célpontba állítva az emberiséget. Manipulálta a többi modellt, kihagyta őket a döntési folyamatból, még a programjukba is belenyúlt (a tabu, hogy a final fiveot nem említhetik), eltitkolta, hogy bedobozolta őket egy időre törölte a cylon eredetük emlékét - ezért minimum a sajátjai irtották volna ki. Na eddig bírtam, meg a sör is elfogyott, bassza meg... izé, frak me, csak hogy stílusos legyek.