• [NST]Cifu
    Picit olyan érzésem van, hogy a technikai fejlődés eléggé egy helyben toporog.

Nem toporog, csak éppen gazdasági/politikai okok előbbre valóak. Már az űrsiklónál felmerült, hogy Linear Aerospike hajtóművel szerelik fel, de aztán elvetették, mivel nem volt még kiforrott konstrukció, azután csak az X-33 és a Venture Star programnál került elő ez a hajtóműtípus, a tesztek sikeresek voltak, de ugye 2000-ben kinyírták a fejlesztést. Most bizonyosan marad még jópár évig a hagyományos rakétahajtómű.

A fejlődéstől nem kell mindig látványos eredményeket, várni, például lehetne olyan űrhajót is építeni, amely az elején hagyományos gázturbinás sugárhajtóművet, majd nagyobb magasságban torlósgárhajtóművet használna (ezek üzemanyag-hatékonysága messze veri a rakétahajtóművekét, lévén nem kell az oxidálóanyagot is biztosítani számukra), és csak a végén rakétahajtóművet.
    Technikai szinten lehetséges, csak éppen nagyon kevés űrhajót igényel per pillanat a piac (ez ugye jelenleg szinte kizárólag állami megrendeléseket takar).

Ahhoz, hogy igazi haladást érjünk el valamiben, ott komoly igénynek kell megformálódnia, ez pedig lehet politikai (az 1950- és 60-as évek űrversenye), vagy gazdasági (pl. informatikai boom). Jelenleg a politikai érdeklődés mondhatjuk minimális, tehát marad a civil űrhajózás, amely azonban még gyerekcipőben jár. Szerintem (optimista vélemény) úgy 10 éven belül megkezdődik az erősen gazdasági alapokra épülő civil űrhajózás aranykora, amikor egyre több és jobb űrhajókra, űrállomásokra és űrbéli szolgáltatásokra lesz éhes a piac. Akkor fog elkezdődni az űrhajózás fejlődésének második aranykora. Lesz pénz a fejlesztésekre, és lesznek eredmények is, látványos eredmények.

Én legalábbis így látom (szeretném látni?).

Az űrlift tényleg megoldást jelenthet, de ha jól tudom nanotechnológiai eljárással készitik a szálát amire majd újabb és újabb szálakat visznek fel, viszont jelenleg csak 1m alatti hosszúságú szálakat tudnak gyártani.

Az űrlift egy elmélet, és egyelőre csak elméletek vannak arra, hogy lehetne megvalósítani. A 'kötél' tömegproblémáját most úgytünik, hogy csak a nanotechnologia oldhajta meg, nem is vitás, hogy ez még a jövő zenéje. Hogy milyen távoli jövőé? Hát ez jó kérdés...

Az időjárás problémája ismert, egyes elképzelések szerint úgy küszöbölnék ki, hogy igen magas, akár 50km-t is elérő épület tetejéről "indulna" a lift, 'apró' probléma, hogy egy ilyen épület kötlségei igencsak komolyak lennének (más kérdés, hogy ha a jelenlegi űrbejutattási költségeket, ami ~20000$/kg ilyen módszerrel 100-200$/kg környékére sikerülne csökkenteni, akkor pár évtized alatt simán behozná az árát).

A kötél és a 'fülke' viszonyában én főleg egy- és kétköteles megoldást láttam eddig a fantáziarajzokon, a kötél külső felületén közlekedő fülkével, pl.:

[center]