• haxoror
    #113
    "Egy éretten gondolkodó civilizációban nem kéne semmit ráerőszakolni senkire, ez szükségtelen lenne a józan belátás miatt. Ha te már az alapokat is kényszerre építed, akkor abból soha nem lesz józan belátás. Legfeljebb ellenállás a kényszer ellen. Persze ha szántszándékkal erre játszol, akkor működhet a dolog, de jóval több energiát igényelne egy ilyen rendszer fenntartása, mint egy belátásra építőé."

    Igen, pont ezt mondtam hogy ez a távlati cél
    "(majd később persze, de az még messze van) ezért addig..."

    "Egyébként azt egy szóval sem mondtam, hogy ez egyik pillanatról a másikra menne."
    Nem, nem mondtad de minden megnyilvánulásoddal mégis arra utalsz hogy a közbenső lépcsőket kihagyva akarod hogy az emberiség ezt az állapotot elérje.

    "Meglehetősen zavarnak egyébként a hozzászólásodban a "rá kell erőszakolni", "ráerőltetni" szavak. Hisz végül is "az emberiség nem az egyénekről szól..."
    Jó, hogy nem tetted hozzá: A statisztikák szerint remek esélyünk van rá. Gyanúsan despotizmust érzek itt készülőben. Ez itt, így pedig ugyanolyan szűklátókörűnek látszik, mint akármelyik másik. Volt már belőlük néhány... :)"

    Ez csak fölösleges demagógia, így is lehet olvasni amit írtam de reméltem hogy nyilvánvaló hogy nem ez volt a hangsúlyos rész.

    "Az egérnek másfél-két évbe kell belesürítenie..."

    Na pont itt a lényeg, mi rohatt technokraták nagyon nem szeretjük ha a leosztott lapokkal kell játszani és azt akarjuk hogy a meglévőnél több és jobb legyen minden :D

    "Viccet félretéve: Picit feljebb azt írtad, hogy nagyon lassan fejlődik világunk. Utána azt, hogy folyamatosan és ez nem stagnálás. Mivel az idő relatív, honnan tudod, hogy ez a számunkra érzékelhető időszeletke nem stagnálás-e? Egyáltalán mi a nagyon lassan? És miért folyamatosan? És milyen 'világunk'? Természeti rendszerünk, civilizációnk, galaxisunk vagy világegyetemünk?
    Akkor most hogy is van ez?
    Megint azok az általánosítások..."

    Az emberiség történelmét (és az ez alatti fejlődését) nem kiragadott időszeletekben nézem hiszen vannak átmeneti stagnálások sőt visszaesések is de az egészét nézve ami az elmúlt legalább 10000 év a fejlődés teljesen nyilvánvaló, nem értem miért kell ebbe belekötni...

    "Már megint ez a gyerek-mentalitás. Valamibe feltétlenül kapaszkodni kell, hogy élni tudjak. Valamire támaszkodnom kell. Muszáj, hogy valami írányítson. Ez pedig csak és kizárólag az orrom előtt lévő dolog lehet, hisz milyen szörnyű lenne kapaszkodók nélkül élni, szabadon gondolkodni, más rendszerekhez idomulni, esetlegesen létrehozni egyet akár tudatosan, akár önkéntelenül, vagy segédkezni a létrehozásában tudatosan ill. önkéntelenül. Anélkül, hogy valaki irányítana és anélkül, hogy valakit irányítanék.
    Azt nem lehet. Valamibe kapaszkodni kell. Nincs mit tenni..."

    Az ember társadalmi lény, társadalom és civilizáció nélkül nincs ember. Pont.
    Majd később (biztosan) lesznek jobb rendszerek de most ez van, ezért kell dolgozni.
    Már megint megpróbálsz átugrani pár lépcsőt :)

    "Az emberiség maga állítja fel tulajdon korlátait és nem mer túlnézni rajtuk."

    Pont azért mert maga állítja fel a korlátai teheti meg hogy azokat folyamatosan kitolja, és ezt meg is teszi!
    Dehogynem mer túlnézni rajtuk hiszen az egész történelmünk erről szól!

    "Nincs számunkra ideális környezet. Nincs olyan, hogy ideális környezet. Az elméletben van. A valóságban sosem létezett."

    Így van, én is ezt mondom :) A természet számunkra nem ideális környezet ( soha sem volt az és nem is lesz) ezért vagy azzá tesszük vagy csinálunk helyette egy másikat.

    "Ha génállományunkat mankókkal még tovább gyengítjük, a kölcsönhatásokat -példaképp a rezisztens baktériumokat és az antibiotikumok már-már vallásos áhitattal való fogyasztását is felhozhatnám- végzetesre élezhetjük, ez ilyen egyszerű."

    Az emberek vmiért nem szeretnek belehalni a betegségekbe ezért küzdenek ellenük :)
    A rezisztens baktériumok ellen is meglesz a gyógymód, itt megint megjegyezném hogy a történelmünk nem az elmúlt pár évtized hanem több ezer év és a gyógyászat fejlődése megint csak vitathatatlan tény.

    "Nem problémát kell megoldanunk -elkerülő, kivédő technikákat próbálgatni-, hanem megoldanunk a problémát és tanulnunk, fejlődnünk kell belőle, hogy eme tudásunkat felhasználhassuk a jövő problémáinak felismerésére, elkerülésére."

    És még én általánosítok ;)
    Ha ég a ház akkor az az első hogy el kell oltani a tüzet, a tűzvédelem és a megelőzés ezután jön. A gyógyászat még gyerekcipőben jár, majd idővel már a megelőzésen lesz a hangsúly, most a tüneti kezelés megy mert addig is tenni kell vmit.

    "Ez bizonyítaná a legjobban, hogy mennyire képtelen az ember bármiféle rendszerrel is együttműködni. Ha más rendszerekkel nem vagyunk képesek, akkor a sajátunkkal még kevésbé."

    Biztos bennem van a hiba de ez a kijelentés logikátlan.

    "Hiába, nincs mit tenni, fölösleges hadakozni ellene, ez van.
    Ahhoz képest, hogy nem vagy nihilista, egész kis kollekciónyi "nics mit tenni"-t produkáltál eddig."

    Már(!) nincs mit tenni mert a fölösleges hadakozás nem old meg semmit de még menteni lehet (és kell is) a menthetőt. Ez nem nihilizmus.

    "Ne haragudj, de bwahahahaha!
    A technokrata szent irtózata -nyakonöntve egy jó adag paranoiával- a csúf, velejéig romlott és alapvetően gonosz természettől. Hahahahaha!!
    Itt azt hiszem be is fejezhetjük, überelhetetlen."

    Már megmondtam, az ember már nem természeti lény, nekünk looser technoknak a városok, az infrastruktúra, kórházak és egyébb civilizációs mételyek a világunk amik megszentségtelenítik a Szent Gaia auráját :)
    Ez van, ha nem tetszik ez a rendszer költözz ki az erdőbe, sok sikert de azért vigyél magaddal egy mobilt hogy amikor elfagy a lábad, fertőzést kapsz vagy esetleg a feleséged készül éppen belehalni a szülésbe hívhasd a mentőket