• Cat #14
    Apocalyptica koncertekre és lemezre várva

    Az Apokalyptica finn zenekart magyar rajongói idén kétszer is láthatják élőben: először a Budapest Sportarénában február 27-én a Rammstein előzenekaraként, majd március 10-én a Petőfi Csarnokban a MetalMania rendezvényen.

    Az Apocalyptica karrierje a Plays Metallica By Four Cellos című 1996-os bemutatkozó album óta töretlen. A zenekar kezdettől fogva a hard rock és a klasszikus zene elemeit keverte, mint például Prokofjevet a Panterával, vagy Sosztakovicsot a Slayerrel. A finn zenekar eddig több, mint kétmillió albumot adott el, több, mint húsz országban lépett fel, köztük Mexikóban, Oroszországban és Japánban. Együtt dolgoztak a "német punk keresztanyjával", Nina Hagennel, Sandra Nasic-kal a Guano Apes-ből és Linda Sundbladdel a Lambrettából, ezenkívül kétszer koncerteztek a Metallicával.

    A hamarosan megjelenő Apocalyptica című új albumukon 11 saját dal szerepel. Eicca az elejétől fogva ragaszkodott ahhoz, hogy a zenekar ötödik albuma ne csak instrumentális legyen. Ville Valo-ra (H.I.M.) és Laurira (The Rasmus) nemcsak a földrajzi közelség miatt esett a választásuk, hanem mert az első pillanattól kezdve érezték, hogy Lauri és Ville karakteres hangja tökéletes összhangot alkot zenéjükkel. Ville már a 90-es évek közepén is fellépett velük és Laurit sem kellett sokáig győzködni, hiszen vele is jó barátságban voltak, több tv-műsorban és koncerten is találkoztak. A közös munka olyan jól sikerült, hogy a Bittersweet című szám lett az új lemez első kislemezdala. Külön érdekesség, hogy a szám a The Settlers: Heritage Of The Kings című vadonatúj videójáték fő dala is lett. A dalokat a finnországi Finnvoxban, a németországi Planet Rock-ban és a stockholmi Toytown stúdióban vették fel. Mind a 11 dalt az a Stefan Glaumann keverte, aki a Rammstein Reise, Reise albumán is dolgozott. Eicca, Perttu és Paavo mellett dobosként közreműködik Mikko Siren.