Olajipar
  • Cat #22
    Egy-két millió hordós kínálatcsökkentés esetén vészintézkedéseket javasolna az IEA

    Vésztakarékossági intézkedéseket fog javasolni az ipari térség olajimportáló országainak a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) arra az esetre, ha a globális napi kínálat már 1-2 millió hordóval csökken - írta a pénteki Financial Times.

    A brit üzleti napilap értesülése szerint a 70-es évek olajválsága után a nyugati felhasználó országok által létrehozott közös piacfigyelő szervezet jövő hónapban fogja hivatalosan megtenni ezt az ajánlását. Az 1-2 millió hordós napi kínálatkiesés jóval alacsonyabb küszöb a vészintézkedések életbe léptetésére, mint a globális pillanatnyi kínálat 7 százalékában meghatározott mennyiség, ami az IEA-t életre hívó szerződésben szerepel - áll a Financial Timesban.

    A lap szerint a napi kínálat 1-2 millió hordós esése annyi, mint amennyivel a 2003-as iraki háború, vagy a 2002-es venezuelai olajipari sztrájk idején csökkent a világkínálat.

    Az újság spanyol testvérlapja, az Expansión által látott tanulmányban, amelyet a szervezet a tagországok energiaipari minisztereinek májusi értekezletén hoz nyilvánosságra, "keresletcsökkentő intézkedések" szerepelnek a közlekedési szektorban, például járműhasználati tilalom bizonyos napokon, az autópályákon érvényes sebességhatárok 25 százalékos további csökkentése, a tömegközlekedés ingyenessé tétele, a közös autóhasználat ösztönzése, vagy a rövidített munkaidő.

    A jelentéstervezet szerint az IEA-térség járműüzemanyag-igényének már néhány százalékos csökkenése is jelentős mérséklő hatással járhat az égbe törő olajárakra.

    A Financial Times szerint a javaslattal az IEA eltér saját eddigi politikájától, amely eddig csak válságidőszakokra irányzott elő keresletkorlátozó vészintézkedéseket. Az idézett jelentéstervezet szerint az ügynökség most már úgy tartja, hogy az ilyen intézkedések "kívánatossá válhatnak a magas olajárakkal jellemzett időszakok elhúzódása esetén is, a keresleti nyomás enyhítése végett".