xnl87ky5.jpg

free counters

• Dióka
    én segítek wescone kollégának kicsit bővebben kifejteni az álláspontját, mert bár biztos nem ilyen mélységben gondolta át/járta körbe a témakört, de látszólag már látott olyat,amit más nem is hallhat.

szóval:
    sokféle program használata segíthet ebben (a legkézenfekvőbb lehetőség az elinduláshoz egy alapoknál komolyabb hangszerkesztő program),nem a melyik a lényeg,hanem hogy fel tudod-e használni a kinyert infókat belőle.

a dolog bonyolultságát tekintve tűzbe ugyanis nem tenném a kezem egy-egy "szakvéleményért", de az igaz, hogy jó eséllyel meg lehet mondani egy mp3ról, annak sok-sok tulajdonságából kivett 2 jellemzőjéről, a frekevencia átvitele és spektrumképe alapján (pl. a felső frekevencia értéke), hogy milyen mp3 minőségnek lehet(ne) (kellene) megfeleltetni a végeredményt.
    Ezután a további elemzéshez nyilván tudni kell még pár dolgot magáról az mp3 kódolás lehetséges módjairól, a beállításokról és egyéb végjellemzőkről is...

Pont emiatt sajnos egy tényleg komyolyan vehető "szakvéleményt" az említett 2 jellemzőbb paraméterén felül sokkal több közbenhatás is befolyásolhatja, amit azért szintén számításba kell(ene) venni (mint pl. a kódolást megelőző eredeti forrásanyag lehetséges jellemzőit - erről tudunk ugye általában a legkevesebbet vagy épp semmit, kivéve, ha tudjuk, hogy az anyag biztosan kiadott audioCD-ről származik, de máris nehezebb lehet egy digitalizált bakelit vagy kazetta esetleg DAT forrás -, aztán a kódolás jellemzői, mint a kódoló típusa (több alapfajta létezik és ez nagyon fontos!), a kódolás beállításai (ez önmagában is külön témakör és óriási a jelentősége, mivel akár 320-ban is lehet úgy kódolni tudatosan hozzáértőnek, hogy úgy nézzen ki,mint egy 128-as és 128-ban is lehet úgy kódolni, hogy úgy nézzen ki,mint egy rossz 320-as vagy mint egy jó 192-es, szóval lehetőségek vannak bőven, bár én biztos vagyok benne, hogy itt nem sok ember van,aki ezekkel tisztában van - rajtam kívül ), aztán esetleg az sem mindegy, milyen önálló programmal készült az anyag.
    na ha ez mind megvan, vagy nagyjából megismert, akkor lehet elemezgetni és összevetni dolgokkal, összefüggésekkel és lehetőleg egy referencia mintával, ezután szoktam én véleményt mondani, de nem 100%-osat,hanem nagyon-nagyon valószínűt és ha kell, akkor kiegészítve néhány gondolattal!
    Egy valós audioCD és annak megszokott, sztenderd beállítások szerinti átkódolása valamilyen bitrátán (kódoló típusától függően! ez fontos!) ugyanazon hasonló eseteket összevetve ugyanolyan minőségi jellemzőkkel prezentálja a végerdményt. De mindez csak általában véve igaz és az audio-CD formátumból történő átkódoláshoz viszonyítottan értelmezendő.

szóval nem olyan egyszerű, de nem is lehetetlen.....

pl. a nemrég felhozott boytronic tipikus esete a boncasztalon azon 320as mp3-aknak,amik a szar beállítások vagy szar program használata miatt bár valós, de a rosszabbik 320-as minőséget produkálják!