xnl87ky5.jpg

free counters

• Breki33
    Budapest, délután háromnegyed négy… de ez most nem az ismert hajlakkmárka reklámfilmje, hanem Bryan Adams Kapcsolat napi koncertjének délutánja.

A fellépés alkalmából tartott sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló hotel felé tartva elhajt mellettem egy autó: a rádióból a Summer of 69 szól, egy csapatnyi fiatal pedig máris Adams nevét kiabálva sétál a Bajcsy-Zsilinszkij úton.

A kanadai rocksztár repülőgépe nemrég szállt le, Bryan mégis pontosan és mosolygósan köszönti a tiszteletére összegyűlt újságírókat, kérdés nélküli első szavai a következők: „Jó itt lenni. Nem akar valaki énekelni nekem?” Humorából még a legbutább újságírói kérdés sem tudja kizökkenteni, sőt, szellemes riposztokat tartogat kollégáim számára. A sajtótájékoztató fél órája alatt Bryan Adams a sajtó képviselőinek kérdéseire válaszolva elmondja, hogy a legnagyobb közönség előtt ezidáig a nyolcvanas években Berlinben, a Fal lebontása alkalmából adott Roger Waters-szel közös koncertjén lépett fel: ott kétszázezer ember várta őt. Könnyen lehet, hogy személyes rekordja ma este megdől – ő erre csak annyit reagál mosolyogva: ideges is vagyok. Amikor pedig fotósmunkájáról faggatják, megkéri a hölgyet, inkább a zenéről beszélne, de ha szeretné, akkor szívesen lefotózza őt is.

Készül új lemeze
    A kanadai zenész tavaly november után rövid időn belül lép fel újra nálunk: akkor már beszélt új albumának előkészületeiről, ehhez most annyit tesz hozzá, idén biztosan befejezi. A megjelenést eredetileg tavaszra tervezte, most úgy tűnik, ősszel kerül a boltokba a korong. „Lassú vagyok”- fogalmaz.

-Hallhatunk majd dalokat az új lemezről is?
    - Nem játszunk új dalokat, amíg nem lesz a lemez a boltokban. Ha eljátszom egy kiadatlan számot, az, mire a vacsorát befejezem, máris az interneten van – mondja Bryan, aki azért nem a világháló ellensége, de arról meg van győződve: a zeneipart teljesen felforgatta az internet.
    A ma esti koncertről az is kiderült, hogy ugyanazzal a zenekarral lép majd fel a zenész, amellyel ősszel is, azaz vele együtt öten állnak majd a színpadon. Magyarul valószínűleg nem fogjuk hallani őt beszélni: eddigi hazánkban adott koncertjeinek dacára ugyanis nem tanult meg még semmit sem nyelvünkön – bár azt mondta, hajlandó lenne erre.

A duettjeiről híres Bryan elmondta azt is, hogy sosem tervezgeti, kivel fog legközelebb együtt énekelni. Lehet, hogy ez a magyarázata annak is, hogy Anthology című kétlemezes válogatásalbumán Pamela Anderson, az ex-Baywatch lány volt duettpartnere.

- Eredetileg csak Amerikában akartuk kiadni azt a lemezt, felkértem hát Pamelát, hogy énekelje fel velem a When You’re Gone-t újra (Eredetileg Mel C a duettpartnere ebben a számban – a szerk.). Ő azt mondta, nem tud énekelni, mire én: tökéletes! Fél üveg pezsgő után pedig minden el volt rendezve…

A legnagyobb siker
    Azt is megtudtuk Bryantől, hogy edig hányszor énekelte el talán legnagyob sikerét, a Summer of 69-t.

- 1984-ben írtam, évente 150 koncertet adok körülbelül… szorozzák fel 23-al, és megvan az eredmény – mondta.- Nagyon szeretem ezt a dalt, és azért játszom akkora energiával – akárcsak a többi számomat – mert az álmomat élem meg bennük. Huszonegynéhány évvel megszületése után a Summer of 69 nagyobb siker, mint valaha volt! Ezt sosem hittem volna. Hálás vagyok ezért, egyre jobban szeretem játszani.

A koncert utáni terveiről Bryan elmondta: holnap ebédidőig marad hazánkban, de nem tudja, elmegy-e valahova, mivel nem ismer magyar klubokat. Tavalyi fellépése után tett egy autós városnézést, hogy lássa az éjszakai várost, ám el is tévedt, és ha nem lett volna GPS az autóban, valószínűleg azóta is a fővárosban keringene, mondta. Akkor Budapesten egyébként elkezdett írni egy dalt, amelyről megtudhattuk, hogy egy másik dallá alakult át.

A háborúk ellen érvel
    A jótékonysági munkájáról is híres Adams mindenféle háborút ellenez, ám az iraki helyzetre vonatkozó kérdésre felelve elmondta: úgy gondolja, az emberek mindenhol ugyanolyanok. Ugyanazt akarják, és szeretik a zenét, ő pedig zenész, nem katona. Azért segít, ahol tud: a múlt héten a palesztin gyerekek javára adott koncertet, illetve Pakisztánban az ottani gyerekek beiskolázását támogatta egy fellépése bevételével.
    Van olyan koncert, amely hasonló célú, ám ő mégsem vesz részt rajta: holnap este a londoni Wembley egy Diana-emlékkoncert színhelye lesz. A kanadai és az elhunyt walesi hercegnő Bryan elmondása szerint nagyon jó barátok voltak: a sajtó annak idején ennél többet feltételezett kettejükről…
    - Nem akartam azon a koncerten fellépni. Holnap Párizsban leszek, úgy gondoltam, szívesebben hallgatom majd, mint hogy színpadra lépjek – árulta el.
    Bryan, aki otthon számítógépén legtöbbször bluest hallgat, de a The Killers is kedvence, azt is elmondta: szerinte túlzó a kép, amely a rockzenészeket a szex és a drogok körforgásában élő emberekként ábrázolja.

Az utolsó show
    Látva Adams energikusságát, senki sem gondolkodik el azon, hogy vissza akarna vonulni, de azért megvolt a válasza arra is, hogy ha egyetlen utolsó dalt kellene énekelnie, mit választana.
    - Egy utolsó fellépés, egy utolsó dal?... Nem is tudom. 18 Til I die!
    Alig szűk két óra múlva mindannyian meggyőződhetünk arról, hogy Bryan Adams lélekben valóban 18 éves.