xnl87ky5.jpg

free counters

• Breki33
    Érdekes írás

Nem hiszek a fülemnek
    Mostanában erősen gondolkodtam egy hangkártya beszerzésén. A számítógépemben volt ugyan egy Terratec Aureon 7.1 Space, amely nem sokkal hozzám kerülése után átlényegült Audiotrak Prodigy 7.1-gyé átflashelés által, lévén a két kártya tulajdonképpen azonos, ellenben az Audiotrak egy klasszissal jobb drivert írt hozzá, mint a Terratec. A baj csak az, hogy mindkét cég megfeledkezett arról, hogy volt egyszer, nem is olyan rég egy ilyen kártyája, és a Vista mai napon történő bejelentéséig nem sikerült összehozniuk még egy béta állapotú drivert sem, amit szánalomhegyként értékelek. Ki is dobtam a vasat a gépből, hadd szóljon a jó kis alaplapra integrált, minden zajt összeszedő Realtek csoda a 40 megabájtos, csicsás, a Windows könyvtárat összeszemetelő driverével (hogy azok is rohadjanak meg, akik így fejlesztenek bármit is). Szóval, körbenéztem a piacon, és megállapítottam, hogy Creative. Megkérdeztem vájt fülű fájlmegosztó barátaimat, akik mondtak mindenféle idehaza jobbára beszerezhetetlen cuccot, elmentem azok weboldalára, nyoma nem volt Vista-támogatásnak. Kampó.

Erre ma belefutottam az ExtremeTech weboldalán egy igen kiváló írásba, amely éppen a PC-s hangkeltő eszközök jelenlegi helyzetét elemzi. Korrekt körkép a hangkártyák és az integrált audio piacáról, illetve a Creative X-Fi termékskáláról, mert hogy a cikk írója is azt állapítja meg, hogy egyedül a Creative maradt állva, mindenki más felejtős. (Itt jegyezném meg, hogy a cikk elsősorban a játékok hangkeltése felől közelít, mert hogy a hangkártyák világát is a számítógépes játékok mozgatják.) Ezután lapozok, és jön egy elemzés arról, hogy a Windows Vista hogyan változtatja meg a hangkeltés jelenlegi helyzetét, és bizony a lélegzetem is elakadt attól, amit olvastam.

Vista's audio stack completely removes support for hardware accelerated audio.

Ezen az oldalon érdemes tanulmányozni az ábrákat, felül az XP, alul a Vista struktúrája látható. Az XP-n bármilyen "csatornát" használva a hang létrejöttében végül valamilyen szerepet kapott a hangkártya. A Vista nem enged hozzáférni a hardverhez. Akármilyen hangkeltő alkalmazást futtatunk, az egy DirectSound emulációs rétegen keresztül az új, processzorizzasztó Windows Audio rendszerszolgáltatást bízza meg a hang előállításával, végül a hangkártya már csak a megrágott és kiköpött, általában 2.0-s sztereó jelet kapja meg, amit simán tovább dob a hangszórók felé. Vettél rengeteg pénzért csilivili hangkártyát, mindenféle földi jóval (DSP, EAX stb.)? X-Fi Trinity ProGamer Deluxe? Vista alatt annyit ér, mint az alaplapra integrált Realtek szutyok hangkodek chip! Szeva'!

A cikk szerint a Microsoft eredetileg tervezte, hogy a hardvergyártók számára lehetővé teszi, hogy a hardvertámogatást utólag hozzáillesszék ehhez a kiválóan működő, hangkártyamentes hangkeltéshez, ám a Vistának el kellett készülnie időben, ezért a terveket dobták. (Állítólag SP1-ben, talán, de nem megerősített.) A Creative ettől úgy beparázott, hogy nyílttá tette az EAX-ot OpenAL néven, és ezt ma már néhány játék támogatja is. Mint az a vistás ábrán látható, az ASIO és az OpenAL meg tudja szólítani a hardvert, tehát ez járható út volna a hangkártya bevonására, ám most jön a második pofon, ugyanis ha egy XP alá fejlesztett játékot felrakunk a Vista alá, az XP-s hangdrivert fog keresni. Mivel ilyet nem talál, OpenAL támogatás ide vagy oda, szépen visszabutítja magát, és már készül is a processzorban a lebutított, 2.0-s sztereó hang, a hangkártya pedig pihen. EAX támogatásra bekapcsolására még hibaüzenetet is kaphatunk. A Creative persze ettől nem boldog, és állítólag gőzerővel hegeszti az új Vista-drivereket, amelyek majd orvosolják a problémát. Illetve fejlesztenek egy Alchemy nevű csodát is, amely nem más, mint egy ál dsound.dll meg egy konfig állomány, amit a játékok mappájába kell bemásolni, és tulajdonképpen eltéríti a DirectSound hívásokat az OpenAL ág, és azon keresztül a hangkártya felé, ami megint csak azt jelentené, hogy a játékainkban ki tudnánk használni a hangkártya erejét és képességeit. Ha már csak ezért az apróságért megvettük drága pénzen.

Nem tudom, ki hogy van vele, azért én ettől megijedtem. Rémisztő. A cikk azt mondja, hogy a Microsoft akkor döntött e balkáninak is csak óvatosan nevezhető megoldás mellett, miután az XP megjelenését követően a Creative hónapokon keresztül képtelen volt egy normális drivert összehozni az új oprendszerhez. A felhasználó meg mit mondott? Win98-on volt hang, XP-n nincs hang, szar az XP. Hát valaki a redmondi főhadiszálláson úgy döntött, hogy nem fogja kitenni magát a hülye hardvergyártók szeszélyeinek, és kitalálta a hangkártyamentes Windows Audio hangkeltést. Itt tartunk ma. Azt gondolom, rohadtul drukkoljunk, hogy az AMD/ATI és az NVIDIA összehozza a megfelelő vistás drivert, különben a Viennában (következő Windows) megkapjuk a grafkártyamentes grafikát. Az lesz még a szép!

És akkor jön a kérdés, hogy szép-szép, hogy a Creative izzad, hogy egy öt évvel ezelőtti hibája miatt ma ne szívjon a teljes gamer társadalom, ha át akar állni Vistára, de mi van a többi hardvergyártóval? Mi van a Terrateckel, mi van az Audiotrakkel és a többi szutyokkal, akik még odáig nem jutottak el, hogy egy nyomorult drivert összehozzanak, ami legalább egy rakodómunkás színvonalán működteti a hardverüket? Vagy tulajdonképpen mindegy is, mert a rengeteg pénzért kapható több magos procik majd úgy is bicóból nyomják a szoftveresen emulált EAX 9-et, tehát nem is lesz szükség hangkártyára? Nekem úgy tűnik, hogy a Terratecre nem lesz szükségem, meg Vistára sem nagyon, de ezt már mondtam.