xnl87ky5.jpg

free counters


  • tibetilama
    #3292
    Lime


    A Lime-ot Denis és Denyse Lepage Denise és Denyse Lepage alkotta…és nem Joy Dorris és Chris Marsh. Igen, Chris és Joy (lásd alsó két kép) turnézott világszerte Lime-ként, de a Lime igazi hangja és tehetsége mögött a kanadai férj és feleség csapata bújik meg, melyben Denis a rendező és a producer, felesége Denyse pedig a dalszövegíró.
    Hihetetlen karrierjük 1980-ban kezdődött. Denis neve már ismert a kanadai zenei körforgásban, Kat Mandu, France Joli, Geraldine Hun, Freddy James, csak, hogy egy párat említsünk. Slágereinek köszönhetően, Denis elhatározta, hogy itt az idő, hogy belefogjon egy új, teljesen független produkcióba.

    1980 nyarán Denis, Denyse segítségével összeállított egy listát azokból a dalokból, melyeket fel akart venni. Stúdióbeli társával, Joe La Greca-val (Carol Jiani mestere, producere) és George Cucuzella-val bevonultak a Montreal Sound Studios-ba, hogy a számos albumuk közül megalkossák az elsőt. Az első 12” lemez a manapság klasszikusnak mondott „Your Love” volt. Egy energikus, felgyorsult lemez, mely azonnal elkezdett hódítani a slágerlistákon, az eredeti a Matra Records nyomásában. Kiadása utáni hetekben, valamint az amerikai klubok slágerlistáin való megjelenésekor, egyDenise és Denyse Lepage független kiadó, a Prism felvállalta a hazai pályán való megjelentetést. Egy erős bemutató után, remixelték és újra kiadták, elősegítvén ezzel a slágerlistán való életét. Az „Your Love” album összes dala megjelent kislemezeken, történetesen a Matra és a Prism között megosztva. Olyan slágereket hátrahagyva, mint a „Your My Magician”, „(Baby) I’ll Be Yours”, „It’s You”, „Agent 406”. Ez az album azért is volt különleges, mert ez az egyetlen album, melynek borítóján Denyse alakja szerepel. Az összes későbbi albumon festmények, rajzok láthatóak.

    Miután első albumuk sikerét maximálisan kiélvezték, 1982 júliusában kiadták második albumukat a „Lime 2”-őt. Mivel ismét a Matra Records kiadásában jelent meg, a szövegnek, producernek és a keverés szabályainak ugyanaz volt a formulája. És még egyszer az összes dala megjelent 12” maxin, legyen az, az A avagy a B oldalon szereplő. A 12” kislemezek a „Babe We’re Gonna Love Tonight”, „Wake Dream”és a „Come And Get Your Love” mindegyikére azonnal rávetette magát a falánk, high energy dance hallgatóság és azonnal a toplisták 10-es listáján szerepelt. Még egyszer a Prism kapta meg a számokat, az amerikai kiadásra. Ekkorra a Lime lett a pénzügyi fejőstehenük, és a szó szoros értelemében ők tartották felszínen a kiadót. Mivel az összes Maxi a Matra által lett kiadva és általuk vált slágerré, a Prism beállt a sorba és kiadott egy remixált változatot, mely garantálta a klub listákon való uralmát egész éven át. Ez az album volt az első, melynek a borítóján művészi kép jelent meg a Graffiti Studiótól, mely a későbbi összes borítót készítette. A nem megszokott képek a csapat egyik védjegyévé váltak.

    Denise és Denyse Lepage1983-ra a Lime világsikerük csúcsára jutott. „Lime 3” ez év tavaszán jelent meg, mely a leguniverzálisabb albumuk. A siker az első Maxival kezdődött. A „Guilty” annak komor és sötét hangzásával egészen eltérő volt a korábbi pezsgő, rugalmas számoktól. A következő 12"-es az „Angel Eyes” kevésbé volt sötét és levert hangulatú és a legromantikusabb szám a durva, szintetikus albumon. A harmadik lemez volt világszerte a legismertebb, mely áttört mindenféle etnikai, racionális szex klub vonalat. Az „On The Grid” sokakat késztetett elmélkedésre a mondanivalójával kapcsolatosan, az igazság nagyon tiszta és egyszerű, az akkori video őrületről szól. Ez az első album, mely teljes egészében Roland Juno és Jupiter szintetizátorral készült, Denis által kezelve. Denis magára vállalta a producer szerepét is és még a keverési procedúrába is belekóstolt. Ugyancsak az egyetlen album volt, melyben az összes vokált Denis-nek és Denyse-nek nyilvánítottak, a korábbi és a későbbi albumok nem tesznek említést a vokálról. A vegyesen kevert 12” a „Guilty/Angel Eyes” soha nem jelent meg egyetlen albumon sem. Valamikor 1982 és 1983 körül a Lime olyannyira sikeressé vált, hogy a személyes fellépésére valóJoy Dorris és Chris Marsh igény rendkívüli lett. Denis és Denyse azon választásának, hogy nem turnéznak számtalan oka volt. A koruk volt az egyik tényező, egyikük sem akarta a fárasztó utazást a világ körül, az egy estés fellépésekkel. A másik, a gondolat, hogy vajon elég vonzóak-e a korosztályuknak, a külső megjelenésük nem igazán volt szinkronban a hallgatóságukkal. Hosszú meghallgatások után 2 hasonló szintű vokállal rendelkező szőkét bíztak meg a Lime-ként való turnézással. Joy Dorris és Chris Marsh beváltak és bár nekem volt szerencsém 1984-ben megismerni illetve együtt dolgozni velük, nem tudok róluk külső információt mondani. Világkörüli turnéjuk ellenére az együttes 1984-es albuma, a „Sensual Sensation” nem hozott bombasikerű dalt. Csak a „I Don’t Wanna Lose You” és a „My Love” volt sikeres 1983-ban és 1984-ben az együttes világszerte turnézott, számos díjat kaptak. Az amerikai rajongók elragadtatottak voltak a klubokban való fellépéseiktől. A DJ-ék bár tudták az igazságot, örömmel fogadták Joy-t és Chris-t, még az éves Billboard Disco Forum-on is szívesen fogadták. Amikor a duó élőben lépett fel, élőben énekelték az előzetesen rögzített dalokat és nagyon sokan azt hitték, hogy ők az eredeti énekese.k Becsületüknek köszönhetően, ők nem voltak olyanok, mint más híres 1980-as duó.(Milli Vanilli) 1985 volt az év, amikor a férj és feleségből álló csapat visszatért és mialatt egy új anyagot raktak össze, Matra felbérelte a New York-i ügyeletes tehetségeket Morales-t és Munzibai-t ( M&M), hogy az eddigi zenéket remixeljék egy új albumként, „Lime-The Greatest Hits”.
    A „Greatest Hits” album a slágerlisták élére került és felfrissítette a csapat iránti érdeklődést.1985-en megjelent egy új album, egy kissé új hangzással és egy nagyon más hangulattal. A Matra remix kiadása klubokban szerepelt, de gyorsan megkapta az engedélyt a TSR Records-tól az amerikai terjesztésre. Ezután a Matra és a TSR-től is a „Do Your Time On The Planet” következett, bár ez a slágerlisták alsóbb helyén szerepelt csak. Miközben a Matra és a TSR is kiadja az albumot és a 12”
    dalt, a Matra úgy dönt, hogy megjelentet egy harmadik kis lemezt „Alive And Well” a háttérben „ I Am Falling In Love”, 1986 elején. Mindkét dal sikeresen szerepelt a klubokban és hozzásegítette az albumot, hogy aranylemez legyen. 1986-ban a csapat készen állt a 7. album kiadására, melynek címe a „Take That Love” és az első 12"-es Matra kislemez mely Különböző reakciót váltott ki és nem volt egy bölcs választás címadó dalnak. A második 12” „Goldnigger”, mely ugyancsak lassú tempójú, a legnagyobb slágerükké vált az „Unexpected Lovers” óta. Ennek köszönhetően a TSR Kiadó és a Both Kiadó is megjelentette a 2 oldalas „Cutie Pie”-t és a „Did You See That Girl”-t.

    Joy Dorris és Chris MarshAz 1989-es „Brand New Day” kiadására a férj és feleség csapat megalkotott egy birodalmat, melynek saját élete volt. Denis és Denyse hozzásegítettek az albumhoz, de már elhatárolták magukat az egész színpadtól és Richard Buck-hoz irányították a produkciót. A vokálok ugyancsak kettéváltak Joy-tól és Chris-től az ominózus felvételre. Azt lehet mondani, hogy Joy-nak és Chris-nek ez volt pályaútjuk vége, ugyszintén a Lime slágergyártóinak számára is. A „Please Say You Will”, „Brand New Day”,
    „Sentimentally Yours” a Karisma Kiadó által lettek kiadva és a slágerlistán előkelő helyre kerültek, ahogyan a klubok listáin is. Az album nem keltett fel ugyanilyen érdeklődést és nem kereste meg egy amerikai kiadással. Talán a LePage anyagi kötelezettségének hiánya, vagy az anyag, illetve énekesek rendszertelensége okozta de bárhogyan is történt, gyorsan a süllyesztőbe csúszott. Ez idő alatt Jeff Stregel és számos hölgy turnézott Lime-ként. Az első hölgy, Kim Cermank Art Garfunkel felesége. Szilárd sláger hiányában, a rosszul elsült turnék okán a Lime hamarosan kikerült a körforgásból.

    1991-ben Denis és Denyse őszinte buzgalommal tért vissza az íráshoz, szerepléshez, hogy megcsinálják az együttes 9. albumát, a „Caroline”-t. A különös hangzású „Caroline” az akkori New-Jack hangzással lett készítve. Ízléses választások, mint a „Never Say Never” és a „Web Of Desire” növelte az album eladási számát. De az ízlések és a stílusok megváltoztak és a Lime nem volt többé a régi.

    2002-ben kiadtak egy új albumot a „Love Fury”-t. Denis tovább folytatja rendezését és munkáját más előadókkal, a leg említésre méltóbb Los Del Mar és Ouba.