-
tibetilama #3288 Fancy
Fancy"Jobb, ha nem szerepelsz címlapon, mint, ha igen, de negatív hírrel."
"Semmi baj nincs azzal, ha néha aláértékeled önmagad." "Ha hirtelen leszel sikeres, ugyanolyan gyorsan vége lesz, mint amilyen gyorsan kezdődött."
Fancy tudja, mit beszél. 1984-ben kezdődött karrierje, mint a német disco stílus leghíresebb képviselője, rögtön 2 alkalommal jegyezte magát a kislemez toplistán a "Slice Me Nice" és a "Chinese Eyes" című dallal. Fancy megnyerő színpadi tehetsége és a show bizniszbe való rátermettsége először a kapucinusok internátusának színházi produkcióiban nyilvánult meg (igen, szerzetesnek készült), majd középiskolás éveiben.
12 éves korában Fancy gitározni kezdett, mialatt továbbra is szerzetesnek tanult. Ted Haroldot hallgatott, első megvásárolt lemeze, a "Moonlight" is tőle való. Apja, egy földhözragadt kézműves, aki nem igazán nyugodott bele fia karrier választásába és megpróbálta őt egy sokkal hagyományosabb egzisztencia felé irányítani. Hamarosan azonban nyilvánvalóvá vált, hogy törekvése hiábavaló. Érettségi után Fancy mindent félretéve alapított egy együttest, Mountin Shadows néven (stílusára legfőképpen Cliff Richard hatott). Ugyanekkor a céltudatos, fiatal előadó elkezdett közeledni a lemezcégekhez saját szerzeményeivel, produkcióival. Majd felkérte Todd Canedy-t, hogy írjon neki egy dalt. Teljesen felbuzdulván a sikertől, Fancy készített egy demót "Slice Me Nice" címmel, majd azonnal Toni Monn-hoz vitte, aki már számos Amanda Lear dalt vett fel.
1985-ben Fancy-nek először adódott lehetősége, hogy fellépjen a francia televízióban, és élő adásban az USA-ban és, hogy elkezdje következő slágerének elkészítését amelynek címe "Bolero", mellyel a szó szoros értelmében lázzal fertőzte meg Spanyolországot. Ez a dal az első helyre kúszott fel a toplistán és 6 hónapon keresztül meg is tartotta helyét. A spanyol média annyira rajongott érte, hogy egy lemezbemutatón és sajtótájékoztatón Fancy legalább 50 médiumnak nyilatkozott egyidőben. Másnap, amikor Fancy bekapcsolta az autórádióját, bármelyik csatornára kapcsolt, ő volt az éterben. 1986 nyarán Fancy az országutakat járta, fellépett az Egyesült Állomok nagy táncklubjaiban, Svédországban a "People's Park"-ban, és természetesen Németország nevezetes, nagy diszkóiban.
A "Lady Of Ice" aranylemez lett Svédországban, míg a "China Blue" egy másik slágerlistás dal, elnyert egy újabb fellépést a német televízióban a nemzeti hit parádé show (ZDF- Hitparade) keretében. Előkészületei a vadonatúj LP-jének, "Flames Of Love" 1987 őszén kezdődtek, és ennek az évnek az elején Fancy-nek sikerült teljesen a hatalmába kerítenie a lengyel televízió hallgatóságát.(Olyan messzire mentek, hogy átírták a szombat esti műsorprogramot, csak azért, hogy még egyszer felléphessen).
Az új album nem csak Fancy/Monn csapatának kipróbált és tesztelt friss slágereit tartalmazta, hanem Fancy saját szerzeményeinek válogatását is. Amint megjelenik az első kislemez, a "Flames Of Love" tisztán megmutatja Fancy-nek, mint saját dalai szerzőjének és proucerének, hogy a fiatal hallgatóság mit vár el tőle: táncolható, mozogható nemzetközi minőségű pop dalokat. Ugyancsak ő gondolta ki, képzelte el a dal videóját, melyet már be is mutattak a Tele 5-ön (német magán TV adó), és amely tisztán felvázolja, hogy ez a müncheni ember semmilyen körülmények közt nem sorolható
a "futószalagon készült" művészek közé.
FancyMég 2 másik albumot adott ki a már tesztelt hangzással. Az "All Of My Loving" 1989-ben jelenik meg. Ez tartalmazta egy másik Ultra-mega hits-ét, az "Angel Eyes"-t. 1990-ben jelenik meg a "Five" című albuma, egyszerűen, az ötödik. A "When Guardian Angels Cry" erről az albumról ugyanolyan stílusban íródott, mint a korábban kiadott "Flames Of Love". 1990-ben Európa szerte széles körben játszották ezt a mega-hits-et. Fancy pályán akart maradni, ezért a ZYX kiadótól megjelentetett egy rap variációt, a "When Guardian Angels'Rap" címen. Ennek a felvételénél segítséget kapott Grandmaster Tess & Steve D 5-tól. Gyakorlatilag ez volt 6. albumának bemutatkozása: a "Deep In My Heart", 1991-ben jelent meg. Ez az album legfőképpen régi dalainak rap/hip-house stílusban átkomponált változatait tartalmazza. Nyugi, Fancy nem rappelt, azt Steve D5 & Grandmaster Tess tette. Én nem igazán szeretem ezt az albumot és Fancy sem írt több dalt ebben a stílusban. Hála Istennek!
Pár év múlva, 1995-ben adta ki Fancy következő albumát: "Blue Planet Zikastar" címmel. Ezen az albumon volt új slágere, az: "Again, Again" és az "I Can Give You Love". Ez már Fancy új stílusában íródott, inkább pop, mint Hi-Energy kategóriában. De azért van még egy pár dal, mely visszahozza a
80-as évekbeli hangzást, ilyen pl. a "Prince Of Darkness".
1996 áprilisában megjelenik Fancy következő albuma, "Colours Of Life" címmel. Hasonló a "Blue Planet Zikastar"-hoz, új stílusú, már szinte semmi sem emlékeztet arra a hangzásra, ami miatt szerettük. "Deep Blue Sky", az album kezdő dala talán emlékeztethet a régi Fancy-re, de semmi különös, amitől hanyatt vághatnám magam. Következő száma, a "Road To Avalon" egy aranyos kis dal, mely inkább beszél, mint énekel kategória, kicsit olyan Enigmás. A "Way Of Freedom" egy érdekes nóta, majdnem teljesen olyan a hangzása, mint a korábbi albumán megjelent "Prince Of Darkness"-nek és ez egész jó, olyan Öreg Fancy stílusú. Említésre méltó még a címadó dal, a
"Colours Of Life" hip-energy stílusban, amilyennel a 6. albumán próbálkozott. Ez már sokkal jobb, de el kell fogadni azt a tényt, hogy még mindig van benne rap. Számomra ez az a mix, amit valahogy alig tudok elfogadni tőle. Fancy nem hagyta abba a kísérletezést. Egy reggae stílust is írt, a "Money"-ban. Az én kedvenc dalom a lemezen a "Changing My Ways". Ez egy pop-szerű dal, energy-vel fűszerezve. Azért szeretem, mert hallom benne az "én Fancy-met". Amikor úgy éreztem, hogy sajnálatos dolog volt
kiadni 34 német márkát a lemezért, ez a bizonyos dal elhitette velem, hogy mégiscsak megérte. Ne érts félre, tulajdonképpen én úgy gondolom, hogy ez nem egy rossz album. Ha nem ismerted Fancy-t korábban, akkor még hatással is lehet rád, de ha az előző stílus rajongója voltál, akkor kiábrándult
leszel. Eléggé szomorú, hogy olyan zenészek, mint pl. Fancy, akik ragaszkodnak a hi-energy stílushoz, azért, hogy üzleti oldalról sikeresek legyenek, stílusváltáson kell keresztül menniük. Fancy-t én a High-Energy stílusában kedvelem, és bár szeretem az új stílusát is, akkor sem fogom tudni elfelejteni a "Bolero"-t, és a "Flames Of Love"-t. Európában és Amerikában mai napig játszák mindkét dalt (bár főleg meleg bárok). Fancy keményen dolgozott és teljes mértékben megérdemli helyét a Hi-Energy stílusában "Hall Of Flame".
Fancy olyan, mint valamennyi Hi-Energy zenész (pl. Dieter Bohlen) olyan daloknak volt szerzője, producere, melyeket mások adtak ki. Ő írt zenét az általa régóta pártfogolt Grant Miller-nek. A hangja soha nem közelítette meg Fancy-jét, de egy pár dalt azért érdemes megemlíteni tőle: "Lost In paradise" , "Wings Of Love", "Colder Than Ice" (ezt tulajdonképpen Fancy énekelte eredeileg). Fancy volt a producere olyan daloknak, mint pl. az olasz disco sztárjának, Mozzart-nak a "Money", és a "Jasmin China Girl" című felvétele vagy másik nagy pártfogoltjának Tom Carabba-nak a "The Deliverance", és a "Wthout You" címü száma. Fancy-t szakmai kapcsolat fűzi olyan művészekhez, mint Amanda-Lear, aki a 80-as évek Euro-Dance francia mega-dívája, Linda Jo Rizzo, Robert Grace és még sokan másokhoz, többek közt a klasszikus olasz duóhoz, Albano és Romina Power-hez. Ugyancsak ő volt a szerzője, producere az angol zenei lista fergeteges slágerének, a Coccon-nak; ő írta a Pete Waterman által vezetett (közismert írója a Stock, Aitken, Waterman alkotta csapatnak és a PWL Records-nak, Anglia), népszerű angol zenei Tv show-nak a "Hitman And Her" című betétdalát.
Amikor Fancy dolgozik, meggyőző az előadásmódja, és soha nem veszi le lábát a gázpedálról. Magánéletét nyugodtan éli. Pszichológiai, asztrológiai tanulmányai önuralomra tanították, és arra, hogy hogyan tegye a dolgokat igazi perspektívájukba. "Én a Hold gyermeke vagyok"- mondta egyszer egy interjún, és egy csillogással a szemében hozzátette, hogy ha valaki vitatkozni akar vele, ahelyett, hogy szokás szerint oldalba döfködnék egymást, inkább ad a másiknak egy könyvet.
Turnézás és a stúdió munkái között pedig meglepetésszerűen a stúdió mögött találhatod, ahol az állatok iránti szeretetből csinált egy kis farmot, ahol már 10 kecskére felügyel! Gyakran láthatóak Fancy tánczenei slágereinek erős ütemére ugrálva.