-
szia maxhim!
bocs a sok rizsáért, de lefuttatok egy chkdsk-t a témával kapcsban....
Szimistyle és sanyaaa polgártársaimmal ellentétben nem vagyok ellenszenvben az "ogg"al, mert fél szemmel figyeltem és többször hallottam is ogg-os zenéket és picit foglalkoztam is vele.Hogy miért nem többet, annak csak az az oka volt, hogy akkortájt még kevés volt a szoftvertámogatottsága és legfőképp az elterjedtsége!
Való tény, hogy az ogg vorbis nyílt forráskódú (egyébként a már régóta licenszdíjas) mp3 alternatívájaként létrejött audio tömörítési formátum ugyanazon a bitrátán "jobban szól" vagy másképp mondva ugyanzat a minőséget kisebb méretben hozza (mondjuk ezt akár szubjektíven, mert kinek számít már mamár 50kbyte vagy akár 0,5-1 MB), ami nem csoda, hisz az mp3 gyökerei bő 10-13 évvel korábbra nyúlnak vissza, tehát nem hiszem, hogy Te már mondjuk 93-ban is ogg-oltál (mint ahogy írtad "szinte" egyidős az mp3-al, ami erős túlzás és ferdítés), hisz tudtommal az Ogg Vorbis első megjelenése 2000 májusa körül volt, bár az igaz, hogy azóta jól próbálgatja szárnycsapásait, csak közbejött neki mondjuk az AAC/MP4, ami "felsőbb szakmai körökben-multicégek" megintcsak máris nagyobb támogatottságot élvez (a WMA kívül, amit meg inkább csak a MS erőltet bele sok-sok pénzért az aszatli és egyéb audio hardvrekbe) és minőségben is tudja, amit már az OGG "talán" nem.(erre vonatkozóan még nem végeztem saját teszteket, de ha akarod lepróbálhatjuk)
A támogatottságot tekintve úgy érzem ugyanarra a sorsra fog jutni,mint egykor a minidisc atrac-ja, gyorsan jön, nagy a meglepetés, de aztán szépen csendben ki fog hunyni, mert üzletpolitikailag NAGY alternatívája van az AAC és a WMA személyében és jóval kisebb a felhasználói tábora.
Az MP3 meg azért tart még soká, mert eszméletlen nagy a felhasználói tábora és egy átlagember igényeit (otthoni terméktámogatását) gyorsan, olcsón és egyszerűen ki tudja elégíteni.
Szóval jó az ogg, de mennyi is az annyi és ez kinek éri meg, hisz a 128/64 mintaszöveget a wma-nál vagy bármelyiknél is túlzásnak tartom (hallás alapján), ez inkább csak jó marketingduma, amit nagy teszterek gyorsan meg is cáfoltak már minden hasonló audio formátumnál, ahol NAGYOKAT ígértek!És tudjuk,mindenki szeret túlozni a saját javára....
De akár erre a tesztre is nyitott vagyok....de csak pusztán kíváncsiságból!

bocsi a sok betűért....