Építőművészet
  • G_ArchAngel #56
    Felfüggesztették az építészek minősítési listáját
    A Magyar Építőművészek Szövetségének Elnöksége közleményben tudatta, a 2006. június 15-i rendkívüli elnökségi ülésén a következő határozatot hozta: "A Magyar Építőművészek Szövetségének Elnöksége kéri a Magyar Építész Kamara elnökét, hogy a Minősített Építész Tervező Cégek listájára történő jelentkezési hirdetményt, a MÉSZ végleges állásfoglalásának kialakításáig, függessze fel."

    A Dr. Reischl Gábor DLA MÉSZ elnök által jegyzett közlemény előzményéhez tartozik az a hG.hu-n is megjelent hír , miszerint a június végéig lehet jelentkezni a Minősített Építész Tervező Cégek listájára. A felhívást kiadó kormányzati és szakmai szervezetek a második Nemzeti Fejlesztési Terv keretében megvalósítandó építési beruházások szakmai színvonalának, valamint az épített környezet minőségének biztosítása érdekében az eddig végzett szakmai munka, valamint személyi és szervezeti feltételek értékelése alapján kívánják összeállítani a magyarországi építészeti tervező cégek minősített listáját. A tervező cégek minősített listája egy nyitott, rendszeres időközönként frissített lista lesz, amely az uniós forrásokra pályázó ügyfelek számára tartalmazza a tervező cégekről a legfontosabb szakmai információkat.

    Nem tudható ugyanakkor pontosan, hogy a felkerülhetnek –e a listára az EU -n belüli tervezői jogosultsággal rendelkező külföldi építész műtermek is, vagy a lista eleve az ő kiszorításukra, illetve a magyar építő és beruházási, ingatlanfejlesztési piacon uralkodó status quo védelmében jön létre.

    A minősített lista felhasználásával kerülhet sor az egyszerűsített közbeszerzési eljárásban, meghívásos tervpályázatokban, tárgyalásos eljárással történő kiválasztásokban, illetve nem közpénzből történő beruházások esetében az összegyűjtött céginformációk alapján történő tájékozódás elősegítésére, a leendő beruházásokban résztvevő építész tervező cégek kiválasztására. A minősített listára történő felkerüléshez a kiválasztást, a felhívást kiadó szervezetek által felállításra kerülő bizottság fogja elvégezni. A minősítésre a szervezetek által kidolgozott útmutató felhasználásával lehet jelentkezni. A jelentkezésnek tartalmaznia kell majd a legfontosabb cégadatokat, valamint egy referencialistát a már megvalósult jelentősebb épületekről.
    hG