Építőművészet
 • G_ArchAngel #55
  Ellephetik a toronyházak Budapestet
  2006. június 4., vasárnap 7:02

  Noha a posztjáról távozó főépítész munkájának számos pozitív vonása volt, Schneller István nem tudta elég kreatívan kezelni a fővárosban befektetni szándékozó ingatlanfejlesztőket - jelentette ki Bojár Iván András építészkritikus. A szakember szerint a jövőben zöld utat kaphat a toronyházak építése.

  Bojár Iván András úgy vélekedett: megérett a helyzet a főépítész távozására, mert működése 12 éve alatt ugyan számos eredményt tudott felmutatni, de nem tudott értő partnerévé válni a befektetői-ingatlanfejlesztői csoportoknak.

  Schneller Istvánban nem volt meg az a fajta kreativitás, amely ahhoz szükséges, hogy a városban befektetni szándékozó ingatlanfejlesztőket helyesen tudja kezelni - fogalmazott az építészkritikus.

  Bojár Iván András szerint például a főépítésznek róhatók fel az Árpád-híd pesti hídfőjénél épült mini toronyházak, amelyek a világ legkisebb toronyházai, és nem képviselnek semmilyen építészeti-urbanisztikai értéket.

  A kritikus úgy látja, hogy Schneller István távozása után megszűnhet a toronyházakkal szembeni ellenkezés, így több ilyen terv is zöld utat kaphat a jövőben.

  "Érdemes tartani a pesti horizontot"

  Edwin Heathcote, a Financial Times építészeti szakírója, egy Budapestről szóló könyv szerzője szerint nem érdemes mindenáron ragaszkodni a régi építészeti stílushoz.

  "Ez egy robosztus város, például a Nyugati Pályaudvar nagyon is modern épület. Nem kell arra törekedni, hogy minden épület réginek nézzen ki, mert akkor olyan épületek születnek, mint a Nemzeti Színház, ami borzasztó" - vélekedett a brit hírlapíró.

  Edwin Heathcote felhívta a figyelmet arra, hogy egy modern épület nem feltétlenül magas.

  A budapesti horizont öt-hat emelet magas, amit érdemes megtartani, ettől függetlenül azonban épülhetnek modern épületek, a Várat kivéve bárhol a városban - mondta a szakíró.